Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

Κόσοβο:Μια μικρή Τουρκία στο βορρά μας


18-7-16


Γράφει η Ρωξάνη
ειδική συνεργάτιδα του Geopolitics and Daily News


Η εφημερίδα του Κοσόβου «ZERI» φιλοξενεί ένα δισέλιδο, με τίτλο «Mamusa, η Τουρκία σε μικρογραφία.
Εν ολίγοις, μια μικρή Τουρκία, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά και στο βορρά μας.

Το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, HALIM SADICU, για λογαριασμό του κόμματος PDK, ισχυρίζεται ότι στο δήμο της Mamusa γίνεται διάκριση σε βάρος της αλβανόφωνης μειονότητας, από την τουρκική πλειονότητα(!!) και για τους λόγους αυτούς απευθύνθηκε και στις αρμόδιες Αρχές του Κοσόβου.
Σύμφωνα με τον SADICU:

- Η ονοματοδοσία των δρόμων είναι μόνο στην Τουρκική και έγινε τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ η νομοθεσία, προβλέπει διπλή ονοματοδοσία.

- Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε αλλαγή και στην ονοματοδοσία των σχολείων, σε «ANADOLOU” και “ATATURK”.
- Στο Λύκειο το μάθημα διεξάγεται μόνο στην τουρκική, ενώ οι αλβανόφωνοι μαθητές, αναγκάζονται να παρακολουθούν τα αλβανόφωνα σχολεία στο Πρίζεν, το οποίο απέχει 20χλμ.
Οι διαμαρτυρίες μέχρι τώρα έχουν αγνοηθεί από τις Αρχές.

Από την άλλη πλευρά, ο τουρκικής καταγωγής Δήμαρχος, ARIF BYTYC, ο οποίος είναι και πρόεδρος του τουρκόφωνου κόμματος ΚΤΑΡ, ένα από τα τρία κόμματα της τουρκικής μειονότητας, έχει προχωρήσει σε πράξεις, που μάλλον «δένουν» την περιοχή στον τουρκικό άξονα:

-Ο Δήμος έχει αδελφοποιηθεί με 10 τουλάχιστον δήμους της Τουρκίας.

- Στο Δήμο, υπάρχουν πολλές πινακίδες, ως αποδείξεις των επενδύσεων από τους αδελφοποιημένους δήμους και άλλες τουρκικές οργανώσεις.

-Στο κέντρο της πόλης υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στη μάχη της Καλλίπολης. Στο μνημείο αυτό δεν αναγράφονται ονόματα, αλλά μόνο ΤΟΥΡΚΙΚΑ σύμβολα, όπως το αστέρι και η ημισέληνος.

-Ο αριθμός των μονίμων κατοίκων του δήμου, ανέρχεται σε 6380 άτομα. Το Δημοτικό συμβούλιο, από τελείται από 15 μέλη, εκ των οποίων οι 14 είναι τουρκικής καταγωγής και μόνον ο ένας αλβανόφωνος.

-Με τη μεσολάβηση του Δήμου, μεταβαίνουν για θεραπεία σε τουρκικά νοσοκομεία 80 περίπου πολίτες, σε ετήσια βάση.

- Μέσα στο γραφείο του δημάρχου, δίπλα στη φωτογραφία του Προέδρου του Κοσσόβου (THACI) υπάρχουν ισομεγέθεις φωτογραφίες του τούρκου προέδρου ERDOGAN και του ATATURK ως ένδειξη ευγνωμοσύνης των κατοίκων για τα «οφέλη» που τους προσφέρει η Τουρκία.


-Ο ίδιος ο δήμαρχος, αρνείται την επιρροή της Τουρκίας στα σχολεία. (σημειώνεται ότι στο δημοτικό φοιτούν 1200 μαθητές και στο λύκειο 250).

-Στο κτίριο του Δήμου λειτουργεί σε εθελοντική βάση γραφείο για τους φοιτητές που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν σε τουρκικά πανεπιστήμια. Οι ενδιαφερόμενοι από όλο το κρατίδιο-μόρφωμα, καταθέτουν εκεί τα δικαιολογητικά τους, ενώ στη συνέχεια αυτά διαβιβάζονται στην Τουρκία. Κύριο κριτήριο επιλογής είναι ο μέσος όρος του απολυτηρίου.

-Κάθε χρόνο, πηγαίνουν για σπουδές στην Τουρκία, τουλάχιστον 150 φοιτητές. Όσοι ακολουθήσουν την ιατρική, λαμβάνουν υποτροφία, ενώ οι υπόλοιποι «ημι-υποτροφία».

-Στο πανεπιστήμιο «SAKARIAS» σήμερα συνεχίζουν τις σπουδές 500 φοιτητές από το Κόσοβο, το 70% των οποίων είναι αλβανόφωνοι. Άλλοι τόσοι φοιτούν στο πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης.

Από το 2005, οι επενδύσεις στο δήμο, εκ μέρους της Τουρκίας, έχουν ανέλθει στο ποσό των 12 εκατ. ευρώ. Έχει ολοκληρωθεί το οδικό και αποχετευτικό δίκτυο.

Το 70% του πληθυσμού του δήμου ασχολείται με τη γεωργία. Σήμερα καλλιεργούνται περίπου 2400 στρέμματα, με σύγχρονα θερμοκήπια, στα οποία παράγονται ετησίως 8.000 τόνοι ντομάτας.Παρόμοιες φωνές διαμαρτυρίας για ενέργειες των τουρκόφωνων υπάρχουν σποραδικά, σε ολόκληρο το Κόσοβο. Τα κοινωνικά στρώματα με χαμηλή μόρφωση αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού και η επιρροή της Τουρκίας σε αυτά τα στρώματα (στην επαρχία) θεωρείται πολύ μεγάλη και σε αυτά συμβάλει ιδιαίτερα η θρησκεία (ισλαμιστές του Κοσόβου).


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***