Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

Ευοίωνες μέρες για τη ρωσική οικονομία «βλέπει» ο Ρουμπινί

18-7-16Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε η γνωστή «κασσάνδρα των αγορών», ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί για την πορεία της ρωσικής οικονομίας το επόμενο διάστημα, μιλώντας στο πλαίσιο διεθνούς χρηματοπιστωτικού συνεδρίου στην Αγία Πετρούπολη.

Όπως επεσήμανε, η Ρωσία ναι μεν βρίσκεται και σήμερα σε μια κατάσταση με αρκετά προβλήματα και μελλοντικές προκλήσεις, ωστόσο οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

«Το μακροοικονομικό πλαίσιο είναι πολύ λιγότερο εύθραυστο τώρα, θα έλεγα πιο σταθερό από όσο ήταν πριν από μερικά χρόνια», επισήμανε ο Ρουμπινί, αναφερόμενος στην οικονομία της Ρωσίας. Οπως τόνισε, η ρωσική οικονομία παραμένει ανθεκτική παρά την παράταση των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει στη χώρα η Δύση, αλλά και τις μείζονες ανατροπές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Εγκωμίασε, άλλωστε, την πολιτική και οικονομική ηγεσία της Ρωσίας, που κατόρθωσε να προσαρμόσει την οικονομία στη νέα πραγματικότητα του φθηνού πετρελαίου σε αντίθεση με πολλές χώρες πλούσιες σε υδρογονάνθρακες. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η ηγεσία της Ρωσίας αντελήφθη ότι «αυτό το πετρελαϊκό σοκ είναι μόνιμο και δεν πρόκειται για μια μεταβατική φάση», ακόμη κι αν οι τιμές παραμείνουν σταθερές σε επίπεδα από 40 ώς 60 δολάρια το βαρέλι.

Κατά την εκτίμηση του η ρωσική οικονομία μπορεί να "τρέξει" βραχυπρόθεσμα από 1% ως 2%. Θετικά ήταν τα σχόλια του επίσης για τη σχετικά σταθερή ποιότητα ζωής και την πρόοδο στον τεχνολογικό τομέα ενώ

Μιλώντας για το Brexit, υποβάθμισε το γεγονός και την άποψη αυτών που το συγκρίνουν με τα απόνερα που δημιούργησε η Lehman Brothers στην παγκόσμια κοινότητα, διευκρινίζοντας από την άλλη πλευρα, πως θα μπορούσε όμως να εξελιχθεί σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο αν προκαλέσει διάσπαση και αποσύνθεση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και διάλυση της ζώνης Σένγκεν

Ελλάδα - Πολιτική - Οικονομία, 

*** Internet News ***