Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016

Πρώτα συμπεράσματα από την τρομοκρατική επίθεση στο Μπαγκλαντές.

http://i2.cdn.turner.com/cnnnext/dam/assets/160702112752-22-dhaka-0702-large-169.jpg

2.7.2016

Η χθεσινή επίθεση σε τουριστική περιοχή του Μπαγκλαντές έληξε με επέμβαση των Αρχών με δεκάδες θύματα , 6 νεκρούς τρομοκράτες, 13 ομήρους ελεύθερους και 1 τρομοκράτη σε σύλληψη.
1. Οι τρομοκράτες διέθεταν όπλα επίθεσης όπως ΑΚ αλλά εντύπωση κάνει πώς είχαν και όπλα διαμετρήματος 0.22 που θεωρούνται μικρού διαμετρήματος και ακατάλληλα για τέτοιου είδους δράσεις. Παράλληλα η μη χρήση εκρηκτικών δείχνει πώς οι δράστες πιθανώς να είχαν μικρή εκπαίδευση.

2. Τα πρώτα στοιχεία παρά τους ισχυρισμούς του DAESH για ανάληψη της επίθεση, δείχνουν al-Qaeda τόσο από τον τρόπο δράσης όσο και λόγω της πολύ μεγαλύτερης παρουσίας της στην περιοχή.

3. Η δράση των Αρχών έδειξε πώς έγινε επιχείρηση με σκοπό τον αιφνιδιασμό με χρήση ισχυρών πυρών παρά χειρουργικό χτύπημα. Η πρωινή δράση των μονάδων έγινε μετά από μια ακόμα αποτυχημένη το προηγούμενο απόγευμα με αρκετές απώλειες.

4. Αν και προκαλεί ερωτήματα γιατί η επιχείρηση έγινε το πρωί και όχι το βράδυ, θεωρώ πώς ίσως αυτό έγινε επίτηδες νωρίς το πρωί όπου οι φανατικοί Ισλαμιστές λόγω του ώ Ραμαζανιού να μπορούσαν να αιφνιδιαστούν λόγω της προσευχής που κάνουν.

5. Μέτρα ασφαλείας υπήρχαν στην περιοχή λόγω της εγγύτητας με κατοικίες και πρεσβείες διπλωματών. Όμως δεν υπήρχε στον βαθμό που θα έπρεπε καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρξαν επιθέσεις του DAESH με μασέτες και μαχαίρια κατά μεμονωμένων στόχων. Εξού και η αλλαγή σε τέτοιο βαθμό δράσης δείχνει πιθανότερα συνδυαστικό χτύπημα των δύο οργανώσεων παρά μόνο του Χαλιφάτου.

6. Είναι η δεύτερη μαζική επίθεση τέτοιου είδους στην Ασία σε τουριστικό προορισμό. Η προηγούμενη είχε γίνει στην Βομβάη το 2008 με παρόμοιο τρόπο (επιθετικά όπλα και χειροβομβίδες).

7. Η σύλληψη του ενός τρομοκράτη μπορεί να δώσει παραπάνω στοιχεία για την όποια οργάνωση και συσχετισμό υπάρχει αλλά δεν θα δοθεί εύκολα στην δημοσιότητα, καθώς η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές δεν θέλει να δώσει σημεία αναφοράς για ενισχυμένη παρουσία Ισλαμιστικών κύκλων στην περιοχή.

8. Ο συσχετισμός με την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ είναι πιθανή με την έννοια του συγχρονισμού, όμως δεν μπορεί να επαληθευτεί κάτι τέτοιο.

Συμπληρώνω πώς ακριβώς επειδή την Δευτέρα 4.7 στις ΗΠΑ γιορτάζεται η ημέρα της ανεξαρτησίας τους, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι κάτι παραπάνω από αυστηρά, καθώς συμπίπτει η ημερομηνία με τις τελευταίες ημέρες του Ραμαζανιού. Οι υπηρεσίες εκεί είναι σε αναβρασμό ενώ είναι σίγουρο πώς η παρουσία στους δρόμους από δυνάμεις ασφαλείας θα είναι εμφανείς.Aλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***