Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Οι σκοτούρες του Φρανσουά Ολάντ

21-7-16
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση καλείται να ψηφίσει το νέο εργασιακό νόμο που προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Ο πρόεδρος Ολάντ έχει για μια ακόμη φορά τα συνδικάτα απέναντί του και σίγουρα η αντιπαράθεση αυτή δεν πρόκειται να τονώσει την λαβωμένη θανάσιμα δημοφιλία του.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος από τη σύσταση της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας το 1958. Από την εκλογή του το 2012 έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες φουρτούνες.

Η θητεία του σκιάστηκε από τρία σοβαρά τρομοκρατικά πλήγματα, ατέλειωτες απεργίες, διαμαρτυρίες και αποτυχημένες μεταρρυθμίσεις. Τον Ιανουάριο του 2015 ισλαμιστές τρομοκράτες προκάλεσαν λουτρό αίματος στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ. Στις 13 Νοεμβρίου ακολούθησαν ταυτόχρονες επιθέσεις στο νυχτερινό κλαμπ Μπατακλάν, το Σταντ ντε Φρανς, καφενεία και εστιατόρια με 130 συνολικά θύματα.

Και την περασμένη Παρασκευή στη Νίκαια ένας Τυνήσιος οδήγησε ένα τεράστιο φορτηγό μέσα στο πλήθος σκοτώνοντας 84 ανθρώπους. Μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, είχαν κατέβει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι ένα εκατομμύριο Γάλλοι. Η ενότητα του 2015 έχει στο μεταξύ εξανεμισθεί, η αντιπολίτευση επιρρίπτει στον Ολάντ πολιτική χρεωκοπία, ο προεκλογικός αγώνας πλησιάζει.

Από το 2012 ο Ολάντ υπόσχεται τον περιορισμό της ανεργίας χωρίς να το καταφέρνει. Όπως δεν κατάφερε να συμπιέσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, που για την ακρίβεια έφθασε το 2015 το 3,5%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικών και Οικονομικών Μελετών της Γαλλίας INSEE. Το φθινόπωρο του 2014 ο πρωθυπουργός Mανουέλ Βαλς, είχε υποσχεθεί για την επόμενη τριετία περικοπές 50 δις ευρώ.

Έκτοτε ο πρόεδρος Ολάντ μάχεται για την πολιτική του επιβίωση.

http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***