Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

Βραζιλία: Aντιμέτωπη με το στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων εν μέσω πολιτικής κρίσης13-7-16


Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Πολιτικός Συντάκτης

«Όσον αφορά το 2016, το έτος μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις: δεινά, γυναίκες και νίκες» έγραφε ο Daniel Franklin, αρχισυντάκτης του Economist στο Editorial της ετήσιας έκδοσης του περιοδικού με τίτλο «Ο κόσμος το 2016». Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στις γυναίκες της χρονιάς, την Janet Yellen της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ(Fed), την υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Hillary Clinton,τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και την τότε πρόεδρο της Βραζιλίας Dilma Rousseff. Και οι τέσσερις κυρίες, μαζί με άλλες προσωπικότητες του παγκόσμιου στερεώματος κοσμούσαν το εξώφυλλο της ειδικής αυτής έκδοσης.

Για την Rousseff ειδικά ο Daniel Franklin έγραφε πως δίνει μάχη για να επιβιώσει της πρότασης μομφής εναντίον της ενώ «ευελπιστεί ότι κάποιες μεγάλες νίκες θα αποσπάσουν θετικά την προσοχή, καθώς το Ρίο φιλοξενεί τους φερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες». Η Rousseff δεν κατάφερε να επιβιώσει της πρότασης μομφής παρά το γεγονός ότι στις εκλογές του 2014 είχε καταφέρει να επανεκλεγεί περνώντας δια πυρός και σιδήρου.Το όραμά της να συνεχίσει την πολιτική του Λούλα, να βγάλει από τη φτώχεια περισσότερους, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να προσφέρει περισσότερα στα ανερχόμενα μεσαία στρώματα των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας ήρθε αντιμέτωπο με τη λιτότητα καθώς η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση αλλά και με το σκάνδαλο της Petrobras, του πετρελαϊκού κολοσσού με τον οποίο όλοι έκαναν «δουλειές». Η Rousseff τελικά τέθηκε σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Μάιο και νέος πρόεδρος της χώρας ανέλαβε ο Michel Temer, μια αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα.

H μη κερδοσκοπική οργάνωση Wikileaks αποκάλυψε πως ο Τemer είχε δώσει ευαίσθητες πληροφορίες σε αμερικανούς διπλωμάτες ενόψει των εκλογών του 2006. Τα τηλεγραφήματα που αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο του Wikileaks και έχουν ως ημερομηνία την 11η Ιανουαρίου του 2006 και την 21 Ιουνίου 2006 με τη σήμανση ευαίσθητα αλλά όχι διαβαθμισμένα περιλαμβάνουν περιλήψεις συνομιλιών που είχε ο Temer, ομοσπονδιακός βουλευτής την περίοδο εκείνη, με αμερικανούς αξιωματούχους.Όπως ισχυρίζεται το Wikileaks σε ανάρτησή του στο twitter, ο Temer ενήργησε ως πληροφοριοδότης της πρεσβείας για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο Temer περιγράφεται ως κεφάλαιο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ΗΠΑ σε διάφορα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας.Συγκεκριμένα, η έκθεση περιγράφει το δυσάρεστο συναίσθημα που διακατείχε τις ΗΠΑ για τις επερχόμενες εκλογές στη Βραζιλία εκείνη την περίοδο. Στα «ευαίσθητα αλλά αταξινόμητα» έγγραφα της έκθεσης περιγράφεται η ανησυχία των ΗΠΑ ότι η Βραζιλία θα μπορούσε «να οδηγηθεί μακριά από τις ορθόδοξες μακροοικονομικές πολιτικές που έχουν κυριαρχήσει» όπως και η μεγάλη ανησυχία των Αμερικάνων μήπως η Βραζιλία πρασυρθεί «αριστερά.»


Ο Τemer φαίνεται να έχει παίξει και τον δικό του ιδιότυπο ρόλο στην αποπομπή της Rousseff καθώς σε ηχητικό από τον Απρίλιο του 2016 φαίνεται να δηλώνει ότι ήταν σίγουρος για την ανάληψη της προεδρίας από τον ίδιο μετά την αποπομπή της, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με επιστολή του προς την ίδια, τον Δεκέμβριο του 2015, την είχε κατηγορήσει πως τον είχε μετατρέψει σε διακοσμητικό αντιπρόεδρο. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Βραζιλία δεν είναι μια τυχαία χώρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής,την πέμπτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο και την πέμπτη σε πληθυσμό. Ανήκει στις αναδυόμενες οικονομίες, τις αποκαλούμενες και χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) οι οποίες εγκαινίασαν τη δική τους αναπτυξιακή τράπεζα, τη New Development Bank (NDB) ως «αντίπαλο δέος» του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Εν μέσω λοιπόν πολιτικής κρίσης και οικονομικής λιτότητας αλλά και με τον φόβο των τρομοκρατικών απειλών από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου του 2016 θα λάβουν χώρα στη Βραζιλία οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει. Περίπου 3.000 στρατιώτες ενισχύουν τις δυνάμεις ασφαλείας της Βραζιλίας που θ' αναλάβουν τη φύλαξη των αθλητικών εγκαταστάσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στη χώρα τον επόμενο μήνα. Πέρα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι στρατιώτες θ' αναλάβουν τη φύλαξη των συγκοινωνιακών-μεταφορικών υποδομών, του διεθνούς αεροδρομίου, του μετρό, αλλά και του οδικού δικτύου. Παράλληλα, θα μπορούν να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων. Ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών που θ' αναπτυχθεί για την υποστήριξη των μέτρων ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, θα φτάσει στους 21.000, ενώ το υπουργείο Άμυνας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινητοποιήσει ακόμη μεγαλύτερες δυνάμεις, στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.


Στο μεταξύ εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι βγήκαν στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο την προηγούμενη εβδομάδα ζητώντας από την κυβέρνηση να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα που τους οφείλει, αντί να ξοδεύει υπέρογκα ποσά για τη διοργάνωση των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Κατηγορούν την κυβέρνηση πως δεν κατέβαλε συντάξεις, λέγοντας πως τα χρήματα πήγαν στα Ολυμπιακά έργα.« Πιστεύω πως αυτό είναι παρανοϊκό. Αφήνουν τους ανθρώπους στα νοσοκομεία να πεθάνουν για να κάνουν Ολυμπιακούς. Δεν πληρώνουν μισθούς για να κάνουν Ολυμπιακούς» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι πολίτες είναι εξοργισμένοι, καθώς βλέπουν την έκτακτη οικονομική βοήθεια των 2,9 δισεκατομμυρίων ρεάλ από την κεντρική κυβέρνηση προς την ουσιαστικά χρεοκοπημένη πολιτεία του Ρίο να πηγαίνει στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αντί για τις οφειλές προς τους εργαζόμενους.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.*** Internet News ***