Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ…Γράφει η Νάνσυ Μπίσκα

Ζούμε σε μια περίοδο κρίσιμων και μεγάλων αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η ομογένεια είναι μεγάλες. Η Ελλάδα παραμένει στη δίνη μιας παρατεταμένης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Η Ομογένεια και αυτή βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο καθώς οι οργανώσεις της αρχίζουν να φθίνουν αριθμητικά σε μέλη και να «γερνούν» αφού δεν καταφέρνουν, στην πλειοψηφία τους, να προσελκύσουν νέα. Το πιο δυναμικό κομμάτι του Ελληνισμού, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, επιστήμονες, διανοητές, καλλιτέχνες και κυρίως οι νέοι και οι νέες μας μένουν εκτός οργανώσεων.

Η επικοινωνία της ομογένειας με θεσμικούς φορείς της Ελληνικής Πολιτείας είναι ανύπαρκτη από την εποχή που εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση. Ο θεσμός του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) παραμένει υπό αναδιαμόρφωση από το 2010 που κατέστη ουσιαστικά ανενεργό, όχι μόνον για οικονομικούς λόγους, αλλά και λόγω της αλλεπάλληλης αναβολής της σύγκλησης των προβλεπόμενων από το Νόμο Περιφερειακών και Τακτικών Συνελεύσεων του. Το θέμα της ψήφου των ομογενών και της πρόβλεψης συμπερίληψης ομογενών βουλευτών στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές επανέρχονται στην επικαιρότητα ερήμην της ομογένειας που την αφορά.

Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε επίσης ότι μια μεγάλη και πολύπλοκη γεωστρατηγική ανακατάταξη εξελίσσεται στη Νοτιανατολική Ευρώπη, την Βαλκανική περιοχή και την Ανατολική Μεσόγειο η οποία αφορά άμεσα τα ζωτικά συμφέροντα των Η.Π.Α. Είναι προς το συμφέρον της Αμερικής στις περιοχές αυτές να επιδιωχθεί μια μόνιμη σταθερότητα σε γεωστρατηγικό, πολιτικό, οικονομικό αλλά και ανθρωπογενές επίπεδο, εφόσον οι ανθρωπογενείς σχέσεις εξασφαλίζουν μακροβιότητα στους όποιους σχεδιασμούς.

Η χώρα που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα αυτή είναι η Ελλάδα η οποία λόγω της αναντικατάστατης γεωγραφικής της θέσης, αλλά κυρίως λόγω των τεράστιων ενεργειακών της αποθεμάτων και γενικότερα του πλούτου του υπεδάφους της μπορεί να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο. Τα πλεονεκτήματα αυτά αποτελούν βασικό άξονα των όποιων σχεδιασμών όχι μόνο των Η.Π.Α. αλλά όλων των άλλων εμπλεκομένων δυνάμεων στις προαναφερθείσες περιοχές. Την στιγμή αυτή η Ελλάδα είναι ο χώρος ο οποίος εξασφαλίζει την μελλοντική ενεργειακή άρα και οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας και ολόκληρης της Βαλκανικής περιοχής. Συγχρόνως εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Η.Π.Α. εφόσον η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία προσφέρει μια σημαντική προώθηση των Αμερικανικών στρατηγικών επιδιώξεων στην περιοχή.

Θα αφήσουμε την ευκαιρία αυτή αναξιοποίητη; Ας μην ξεχνούμε ότι η ομογένεια στην ιστορική της πορεία συνέδραμε πάντοτε στη γενέτειρα. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε και τώρα, να ενωθούμε, να συμπράξουμε και να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της γενέτειρας.
Ο Εκδότης της Εφημερίδας «Hellas News» Θανάσης Κουρτέσης μου προσέφερε όχι μόνον την ευκαιρία αλλά -κυρίως- το κίνητρο να επιστρέψω στη δημοσιογραφία και τον ευχαριστώ από καρδιάς γι αυτό.

Μου είπε: «Έλα να γράψουμε αλήθειες που ενώνουν τον Ελληνισμό σε κοινούς στόχους και οράματα. Έλα να αναδείξουμε το θετικό που έχει να προσφέρει η ομογένεια στον Ελληνισμό, την Ελλάδα, την Κύπρο και την ανθρωπότητα. Να κάνουμε το ‘Εγώ’ που μας χωρίζει ‘Εμείς’ και να συμπράξουμε». Κι αυτό ήταν το κίνητρο που χρειαζόμουν.

Μοναδική φιλοδοξία μου είναι να συμβάλλω μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας στην απαρχή ενός γόνιμου διαλόγου για να αναζητήσουμε τρόπους συνέργειας και σύμπραξης για το καλό τόσο της ομογένειας όσο και της γενέτειρας και να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε τις αναλλοίωτες και διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και της ελληνικής Παιδείας που τόσο ανάγκη τις έχει ο σημερινός κόσμος. Στην προσπάθεια αυτή κανείς δεν περισσεύει.
Νάνσυ Μπίσκα

http://www.hellasnews-radio.com/

*** Internet News ***