Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

Eκατοντάδες άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα του μακελειού στη Νίκαια


18-7-16


Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής την Κυριακή στα θύματα του μακελειού στη Νίκαια, κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων, όπου τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών, ή σε θρησκευτικές τελετές σε ολόκληρη τη Γαλλία, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο απολογισμός των 84 νεκρών, μεταξύ αυτών 10 παιδιά και έφηβοι, όπως και πολλών ξένων, ενδέχεται να αυξηθεί. Κι αυτό, γιατί εκ των 85 ανθρώπων που παραμένουν υπό νοσηλεία στα νοσοκομεία, η κατάσταση 18, ανάμεσά τους ένα παιδί, είναι κρίσιμη.

«Θα σκέφτομαι εσάς το υπόλοιπο της ζωής μου», «γιατί εμάς;», «δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ»: αυτά είναι μερικά μόνο από τα σημειώματα που άφησε ο κόσμος στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ στη Νίκαια, σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο που έχει στηθεί εκεί όπου ο 31χρονος έσπειρε τον θάνατο με το φορτηγό του. Πολλά είναι στο μνημείο και τα λουλούδια, τα κεριά, τα λούτρινα ζωάκια που αφήνει ο κόσμος στη μνήμη των θυμάτων.

«Επιδεικνύουμε με αυτόν τον τρόπο την ελάχιστη ενότητα που θα μπορούσαμε να επιδείξουμε, παρά αυτό το μακελειό» είπε ο 49χρονος Ερίκ Λεμέτρ, που πήγε με τη γυναίκα του και το μωρό τους να αποθέσουν λίγα άνθη.

Μια μικρή ομάδα στελεχών μιας μουσουλμανικής οργάνωσης πήγε επίσης για να αφήσει ένα μεγάλο πανό: «αγάπη για όλους, μίσος για κανέναν» αναγράφεται στα γαλλικά και τα αραβικά.

Στο βόρειο τμήμα της χώρας, στο Καμπρέ, περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής ενώ στο Ρονκ, κάτοικοι ανήρτησαν μια αφίσα «προσευχηθείτε για τη Νίκαια».

Στη νοτιοδυτική Γαλλία, στο Περιγκέ, 84 κεράκια άναψαν, ένα για κάθε θύμα του μακελάρη, στον καθεδρικό ναό της πόλης.

Νοτιότερα, ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σε μια εκδήλωση των θυμάτων ρατσιστικών και αντισημιτικών εγκλημάτων, στο Καμπ ντε Μιλ, κοντά στο Εξ αν Προβάνς.

Αλλά και στο Σεν Ντενίς στο Ρευνιόν, υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας στον Ινδικό Ωκεανό, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη πλατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Γάλλοι αναμένεται να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή αύριο στη 13:00 ώρα Ελλάδας για τα θύματα της Νίκαιας.

Πηγή:in.gr,ΑΠΕ 

*** Internet News ***