Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

«ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!» ΈΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΜΑΤΟ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ NEW JERSEY!Της Νάνσυ Μπίσκα


«Εδώ μιλάμε Ελληνικά!». Αυτό είναι το σύνθημα του ελληνικού σχολείου της ενορίας του Αγίου Δημητρίου στο Union της Νέας Ιερσέης το οποίο αποτελεί φυτώριο Ελληνοπαίδων με πνευματική και ηθική συγκρότηση στηριγμένη στις αξίες και ιδέες του Ελληνισμού.
Το σχολείο ιδρύθηκε το 1928 στο Newark και λειτουργεί σήμερα οκτώ τάξεις, από προνήπια μέχρι και έκτη Δημοτικού. Από το 1972 λόγω της υπεροχής του στην Ελληνική Εκπαίδευση αποτέλεσε το πρώτο ελληνικό σχολείο στη Νέα Ιερσέη που αναγνωρίστηκε επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του, η πολιτεία της Νέας Ιερσέης περιλαμβάνει πλέον την Ελληνική γλώσσα ως μέρος του Εθνικού τεστ «Regents». Οι απόφοιτοι του σχολείου που λαμβάνουν μέρος κάθε έτος στα Regents διακρίνονται σε βαθμολογία και βράβευση.


«Πρωταρχικός μας στόχος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να μάθουν και να ομιλούν την Ελληνική γλώσσα» λέει στην ‘Hellas News’ η Κατερίνα Μακριδάκη Ρόμπου που ανέλαβε τη διεύθυνση του σχολείου το 2015. «Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε και στη διδασκαλία του πολιτισμού, αρχαίου και σύγχρονου, καθώς και στην ιστορία και παραδόσεις της Ελλάδας. Επίσης, ενημερώνουμε τους μαθητές μας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η γενέτειρα».


Tο σχολείο επιδίδεται σε πλήθος εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Πέρα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει κατά τακτά διαστήματα προωθεί συστηματικά τη βιβλιοαναγνωσία διοργανώνοντας παρουσιάσεις βιβλίων για το αναγνωστικό κοινό της Ελληνικής παροικίας.


Από το 2014 διαθέτει τη δική του βιβλιοθήκη με περισσότερους από 300 τίτλους ελληνικών βιβλίων. Εμπνεύστρια της δημιουργίας της βιβλιοθήκης είναι η Βαλασία Μουχτιδιώτου η οποία συγκέντρωσε σταδιακά δεκάδες βιβλία για κάθε ηλικία. «Λέμε στα παιδιά» επισημαίνει η κα Ρόμπου, «αφήστε τα κινητά και τα Ipad και πιάστε στα χέρια ένα αληθινό βιβλίο το οποίο θα σας εξάψει την φαντασία και τη δημιουργική και κριτική σκέψη!»
Το σχολείο διακρίθηκε τη φετινή χρονιά σε δύο διαγωνισμούς: Στον διαγωνισμό βράβευσης φορέων - σχολείων - βιβλιοθηκών για τη συνολική τους δράση και την προώθηση της Ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας μέσω της νέας του βιβλιοθήκης, από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Οργανισμού Παιδικού Βιβλίου. Στο σχολείο απονεμήθηκε το βραβείο «Παντελής και Χρήστος Αλέφαντος» και οι Εκδόσεις «Καστανιώτη» θα στείλουν ως έπαθλο βιβλία αξίας 500 ευρώ για τη βιβλιοθήκη του.


Το σχολείο κατέκτησε επίσης το 2ο βραβείο για την Ε' τάξη στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Σοφία Φίλvτιση - Το δέντρο της Σοφίας» που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Η υπεύθυνη δασκάλα για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό Αλεξάνδρα Ιωακειμίδου μας λέει: «Το βραβείο αυτό ενθουσίασε και ενεθάρρυνε τους μαθητές μας να ασχοληθούν περισσότερο με τον πλούτο της Ελληνικής λογοτεχνίας και με το ελληνικό βιβλίο»!


Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ήταν η Ειρήνη Δαγιάντη, Ελευθερία Γεωργίου, Έλλη Γριμπέρη, Αντώνης Θεοχαρόπουλος, Ματίνα Μαγκανέλλο, Μυρσίνη Λαχανάρη και Σοφία Πλαϊτάκη. Τα παιδιά της Ε' τάξης με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Αλεξάνδρας Ιωακειμίδου εμπνεύστηκαν το έργο τους "Οι αναποφάσιστες ψιχάλες" από τα στοιχεία της φύσης θέλοντας να τονίσουν τις ιδιότητές τους, την προσφορά τους στο περιβάλλον και στον άνθρωπο αλλά και την καταστροφική τους δύναμη. Η διαδικασία της συγγραφής έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να εμπνευστούν, να αναζητήσουν, να αλληλεπιδράσουν με τους ήρωες της ιστορίας τους και να παίξουν με αφορμή το βιβλίο.


«Ήταν μια υπέροχη εμπειρία για την τάξη μας και ευχαριστούμε τη διευθύντριά μας Κατερίνα Μακριδάκη Ρόμπου που φροντίζει να αναζητά ευκαιρίες για ανάπτυξη έκφρασης και δημιουργικότητας! Ελπίζουμε το χαμόγελο που μας χάρισε η συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο διαγωνισμό να διαρκέσει για πολύ και να αποτελέσει την αφορμή να καταφεύγουν τα παιδιά όλο και πιο συχνά στον μαγικό κόσμο των βιβλίων" λέει η Αλεξάνδρα Ιωακειμίδου.


Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή στο ευρύτερο κοινό και λειτουργεί τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Η κα Ρόμπου ενθαρρύνει κάθε ομογενή που διαθέτει παιδικά βιβλία που είναι σε καλή κατάσταση και θέλει να τα δωρήσει στη βιβλιοθήκη να επικοινωνήσει με το γραφείο της εκκλησίας.


Για περισσότερες πληροφορίες για το μαχητικό και πρωτοπόρο αυτό σχολείο, επισκεφτείτε τη σελίδα τους στο Facebook: Saint Demetrios Greek School ή στείλτε email στο sdgreekschool@gmail.com


http://www.hellasnews-radio.com/

Nα ενημερώσουμε πως η γνωστή δημοσιογράφος Νάνσυ Μπίσκα εντάσσεται στο δυναμικό της “Hellas News”. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Επίσης, υπενθυμίζουμε τη σημαντική συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά η κυρία Μπίσκα στο Geopolitics and Daily News όπου αποκάλυψε πως ο Μάθιου Νίμιτς, ειδικός μεσολαβητή του Ο.Η.Ε. για τη διαφορά του ονόματος με την FYROM, στην τελευταία συνάντηση του με τον τ. πρόεδρο της Παμμακεδονικής, Δημήτρη Χατζή, παραδέχθηκε το λάθος του Τζωρτζ Μπους το 2004 να την αναγνωρίσουν με το όνομα «Μακεδονία».

Τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ:
 http://www.geopolitics.com.gr/2016/06/blog-post_452.html

*** Internet News ***