Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

Ζημιά $52 δισ. στο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο λόγω Brexit

27-8-16


Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο του κόσμου απέδωσε μια τριμηνιαία επενδυτική ζημιά ύψους 52 δισ. δολαρίων στην απροσδόκητη απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τεράστια λογιστική ζημιά που υπέστη το ιαπωνικό Government Pension Investment Fund (GPIF) από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2016, άγγιξε τις απώλειες 50 δισ. δολαρίων που εμφάνισε κατά το οικονομικό έτος 2015-2016 –τη χειρότερη χρονιά του από τη χρηματοπιστωτική κρίση και μετά.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το GPIF τόνισε ότι οι επενδυτικές ζημιές για το τρίμηνο ήταν 3,88%, μια πτώση που οδήγησε τη συνολική αξία του συνταξιοδοτικού ταμείου κάτω των 130 τρισ. γεν (1,3 τρισ. δολάρια). Η πτώση ακολούθησε μια άλλη τριμηνιαία επενδυτική ζημιά 3,52% κατά το πρώτο τρίμηνο και αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά που το ταμείο εμφανίζει δύο συνεχόμενες ζημιές, από το 2008 και μετά.

Ο πρόεδρος του GPIF, Norihiro Takahashi, τόνισε ότι οι αγορές κατά τη διάρκεια του τριμήνου είδαν την ισοτιμία δολαρίου-γεν να «αναπτύσσεται χωρίς σαφή κατεύθυνση». Τον Ιούνιο, πρόσθεσε, δύο κύριοι παράγοντες προκάλεσαν υψηλή μεταβλητότητα, μεταξύ των οποίων και το βρετανικό δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος του ταμείου επικαλέστηκε και τα αμερικανικά στοιχεία του Μαΐου για την απασχόληση, τα οποία ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών της αγοράς και επέφεραν αβεβαιότητα.


http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***