Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

Πόλεμος προπαγάνδας μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων. Ανεβαίνει η ένταση στην Κριμαία


11-8-16


Ανεβαίνει επικίνδυνα εκ νέου το θερμόμετρο στην Κριμαία, μετά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί αποτροπής ουκρανικής εισβολής στην περιοχή, με στόχο το διοικητήριο των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ η Μόσχα κάνει λόγο για δύο νεκρούς από την πλευρά της. Το Κίεβο διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμούς και προειδοποίησε ότι η στρατιωτική μηχανή της χώρας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή νέα επιθετική ενέργεια του Κρεμλίνου.


Η περιοχή της Κριμαίας αποτελεί το Μήλον της Έριδος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην άλλοτε χώρα της Σοβιετικής Ένωσης και την προσάρτησή της στη ρωσική επικράτεια. Τα τελευταία 24ωρα έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος προπαγάνδας μεταξύ των δύο χωρών, οι σχέσεις των οποίων έχουν διακοπεί.

Η μεν Ρωσία υποστηρίζει ότι αντιμετώπισε μεγάλο τρομοκρατικό κτύπημα, στόχο του οποίου ήταν η έδρα των μυστικών υπηρεσιών στην Κριμαία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις μάχες που διεξήχθησαν σκοτώθηκαν ένας Ρώσος στρατιώτης και ένας πράκτορας. Το Σαββατοκύριακο, το Κρεμλίνο έδωσε εντολή σε ικανές μονάδες στρατού να μεταφερθούν στην περιοχή της Κριμαίας. Ανάμεσα στις μονάδες που μετακινήθηκαν ήταν και τανκ τελευταίας τεχνολογίας, ενώ οι αρχικές διαρροές έκαναν λόγο για ενδεχόμενη εισβολή στην Κριμαία, προκειμένου να ανακαταληφθεί από ουκρανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την FSB, οι «τρομοκρατικές επιθέσεις» είχαν σχεδιαστεί από την υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας. «Τη νύχτα της 6ης προς την 7η Αυγούστου 2016 μια ομάδα σαμποτέρ εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Αρμιάνσκ, στη Δημοκρατία της Κριμαίας. Ένας αξιωματικός της FSB σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών κατά την επιχείρηση για τη σύλληψή τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στην περιοχή βρέθηκαν είκοσι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, περισσότερα από 40 κιλά TNT, πυρομαχικά, νάρκες, χειροβομβίδες και άλλα όπλα σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η FSB υποστηρίζει επίσης ότι εμπόδισε άλλες δύο ομάδες «σαμποτέρ-τρομοκρατών» που επιχείρησαν να διεισδύσουν στην Κριμαία τη νύχτα της 7ης προς την 8η Αυγούστου, υποστηριζόμενοι από «μαζικά πυρά και τεθωρακισμένα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Στο «δίκτυο των κατασκόπων» συμμετείχαν τόσο Ρώσοι όσο και Ουκρανοί υπήκοοι, υποστηρίζει η Μόσχα. «Εξαρθρώθηκε ένα δίκτυο πρακτόρων της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας. Ουκρανοί και Ρώσοι υπήκοοι που εμπλέκονταν στην προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών έχουν συλληφθεί και ομολογούν»συνεχίζει η ανακοίνωση. «Ο στόχος του σαμποτάζ και των τρομοκρατικών ενεργειών ήταν να αποσταθεροποιηθεί η κοινωνικοπολιτική κατάσταση πριν και κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών και των περιφερειακών εκλογών», υποστηρίζει η Μόσχα.

Η απάντηση των Ουκρανών στις ρωσικές διαρροές ήταν άμεση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας διέψευσε ότι συνέβη αυτό το περιστατικό στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την είδηση περί επέμβασης των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας για την αντιμετώπιση εισβολής στην περιοχή της Κριμαίας.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ωστόσο, επέμεναν ότι εκδηλώθηκε «τρομοκρατική επίθεση» εναντίον της βάσης στην Κριμαία, με δύο θύματα από την πλευρά τους, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Αναφέρθηκε δε, πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.

*** Internet News ***