Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

Γαλλοβρετανική κρίση για τους μετανάστες στο Καλαί

29-8-16
Πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο στην περιοχή της Μάγχης, στο πέρασμα που οδηγεί στη Βρετανία, δημιουργώντας ένα «κράτος εν κράτει» στο έδαφος της Γαλλίας. Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των γαλλικών αρχών, οι οποίες έχουν αρχίσει να εκπέμπουν SOS προς την κεντρική κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της έχει καλέσει τη Βρετανία να λάβει τα μέτρα της, ανεβάζοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Η «ζούγκλα» του Καλαί έχει εξελιχθεί σε ένα άνδρο παρανομίας και ανομίας, καθώς τόσο μέσα στους καταυλισμούς, όσο και στις περιοχές γύρω από αυτούς, «βασιλεύει» ο νόμος των συμμοριών και των κάθε λογής παρανόμων. Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί στη Γαλλία εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της γαλλικής κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησαν για χαρακτηριστική απραξία όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο εκπρόσωπος των αστυνομικών δήλωσε ότι «η Γαλλία και το Καλαί έχουν εξελιχθεί σε θάλαμο αναμονής προσφύγων για τη Βρετανία», πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών στη Γαλλία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που βρίσκονται στο Καλαί έχουν προορισμό τη Βρετανία. Η κατάσταση, ωστόσο, έχει γίνει πιο πολύπλοκη μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, καθώς οι φωνές στη Γαλλία που αντιτίθενται στην παραμονή των προσφύγων στην περιοχή, αλλά και στη συνεργασία με τη Βρετανία, ολοένα και πληθαίνουν, την ίδια στιγμή που τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος της Ζαν Μαρί Λεπέν ανεβαίνουν.

Η γαλλική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει από 2.000 σε 5.000 τα κοντέινερ που μένουν οι πρόσφυγες στο Καλαί, ωστόσο το σχέδιο αυτό δεν έχει υλοποιηθεί. «Η βία που επικρατεί μεταξύ των προσφύγων και η δράση των συμμοριών αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αστυνομία», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Γάλλων αστυνομικών. «Έχουν σκοτωθεί δύο άνθρωποι τους τελευταίους μήνες. Χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 120 αστυνομικοί, αλλά και πάλι δεν φτάνουν», πρόσθεσε.

«Η αστυνομία δεν μπορεί να σηκώσει πλέον το βάρος. Οι Γάλλοι αστυνομικοί δεν είναι φύλακες των προσφύγων που θέλουν να ταξιδέψουν στη Βρετανία», δήλωσε ο Γάλλος αστυνομικός συνδικαλιστής, προσθέτοντας: «αυτό πρέπει να σταματήσει». «Πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε με τους Βρετανούς. Η ζούγκλα του Καλαί είναι μία ζώνη καταστροφής. Μήπως πρέπει να πεθάνει κάποιος αστυνομικός πριν ενεργήσουμε;», δήλωσε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Γάλλος εκπρόσωπος.


Πηγή:Πρώτο Θέμα

*** Internet News ***