Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016

Υεμενικός εμφύλιος πόλεμος

                Με πράσινο οι περιοχές που ελέγχονται από την Επαναστατική Επιτροπή
                 Με ροζ οι περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση Χαντί και το Κίνημα του Νότου
                 Με γκρι οι περιοχές που ελέγχονται από  Ανσάρ αλ-Σαρία / δυνάμεις Αλ-ΚάινταΟ Υεμενικός εμφύλιος πόλεμος αποτελεί μια συνεχή διαμάχη που ξεκίνησε το 2015, μεταξύ δύο παρατάξεων που ισχυρίζονται ότι αποτελούν την κυβέρνηση της Υεμένης, μαζί με τους υποστηρικτές και τους συμμάχους τους. Νότιοι αυτονομιστές και δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση του Αμπντ Ραμπ Μανσούρ Χαντί, που εδρεύει στο Άντεν, συγκρούονται με τις δυνάμεις των Χούτι και δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ. 


Η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε έχουν επίσης διεξάγει επιθέσεις, με την Αλ-Κάιντα να ελέγχει τμήματα της επικράτειας στην ενδοχώρα και κατά μήκος των ακτών.

Στις 22 Μαρτίου του 2015, η επίθεση των Χούτι ξεκίνησε με μάχες στο Κυβερνείο Ταΐζ.Μέχρι τις 25 Μαρτίου Ταΐζ, Μόκα, και Λαχίτζ έπεσαν στα χέρια των Χούτι, οι οποίοι έφθασαν στα περίχωρα του Άντεν, την έδρα της κυβέρνησης των Χαντί.Στις 25 Μαρτίου, οι Χαντί εγκατέλειψαν τη χώρα.Την ίδια ημέρα, ένας συνασπισμός καθοδηγούμενος από τη Σαουδική Αραβία, ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις με χρήση αεροπορικών επιδρομών για την αποκατάσταση της πρώην κυβέρνησης της Υεμένης και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν πληροφορίες και υλικοτεχνική υποστήριξη για την εκστρατεία. Από τις 2 Μαΐου τουλάχιστον 400 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στο Άντεν.
                                                                 Λογότυπο των Χούτι 


Οι Χούτι

Οι Ανσάρ Αλλάχ ( "Υποστηρικτές του Θεού"), γνωστοί περισσότερο ως Χούτι ( al-Ḥūthiyyūn), είναι Ζαϊντί ομάδα που δραστηριοποιείται στην Υεμένη.


{Επισημαίνουμε: Η Ζαϊντιγιά ή Ζαϊντισμός ( Zaidi ή Zaydi) είναι πρώιμη σέκτα που ξεπήδησε κατά τον 8ο αι. από το σιιτικό Ισλάμ και πήρε το όνομά της από τον Ζαΐντ ιμπν Αλί, εγγονό του Χουσεΐν ιμπν Αλί. Οι ακόλουθοι της Ζαϊντί ισλαμικής νομικής επιστήμης αποκαλούνται Ζαϊντί Σί'α και αποτελούν το 35-40% των Μουσουλμάνων στην Υεμένη. Οι Ζαϊντί Σί'α έχουν μια μοναδική προσέγγιση στη σιτική ισλαμική σκέψη και επί του παρόντος είναι η κυρίαρχη πολιτική και ένοπλη δύναμη της Υεμένης, μετά την Επανάσταση των Χούτι στην Υεμένη κατά της σουνιτικής κυβέρνησης το 2014 και το 2015.}


Η ομάδα αντλεί την ονομασία της από τον Χουσεΐν Μπαντρεντίν αλ-Χούτι, ο οποίος ξεκίνησε επανάσταση στην Υεμένη το 2004 και σκοτώθηκε από τις Ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Καθοδηγούμενοι από τον Αμπντούλ-Μαλίκ αλ-Χούτι, πέτυχαν στο πραξικόπημα του 2014-2015 να αποκτήσουν τον έλεγχο σημαντικών εδαφών, της πρωτεύουσας Σαναά και του κοινοβουλίου.

Οι Χούτι φέρεται ότι λάμβαναν σημαντική υποστήριξη από το Ιράν με τη μορφή όπλων, χρημάτων και εκπαίδευσης ήδη από το 2004. Τον Δεκέμβριο του 2009 τηλεγράφημα μεταξύ της Σαναά και διαφόρων υπηρεσιών πληροφοριών που διέρρευσε μέσω του Wikileaks αναφέρει πως διάφοροι αναλυτές πίστευαν ότι οι Χούτι απέκτησαν όπλα στην υεμενική μαύρη αγορά και από διεφθαρμένα μέλη της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.


Οι Χούτι ασκούν de facto έλεγχο στο μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Υεμένης. Η βόρεια Υεμένη ενώθηκε με τη νότια Υεμένη το 1990. Έκτοτε η κυβέρνηση της Υεμένης κατέστειλε επανειλημένα δια της βίας διαμαρτυρίες αποσχιστών.

Geopolitics Editorial Team

*** Internet News ***