Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016

Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή το ΝΑΤΟ έχει εγκαταλείψει την Τουρκία;


24-8-16
Υφίσταται ολοένα ενισχυόμενη η αντίληψη στην Τουρκία ότι το ΝΑΤΟ είναι απαθές, στον απόηχο της «απόπειρας πραξικοπήματος» της 15ης Ιουλίου και δεν επιδεικνύει το ανάλογο ενδιαφέρον που αξίζει σε μια χώρα-μέλος της Συμμαχίας.

Η κοινή γνώμη διερωτάται αν αυτή η σιωπή σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ εγκαταλείπει την Τουρκία. Παρά τα καθυστερημένα και «απρόθυμα» μηνύματα υποστήριξης από το ΝΑΤΟ, που προσφάτως έκαναν την εμφάνισή τους, μια προσεκτική μελέτη των ξένων ΜΜΕ δείχνει μία αισθητή αύξηση σε σχόλια ότι οι δεσμοί Τουρκίας-ΝΑΤΟ έχουν εξασθενίσει. Ειδικά μετά τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας, ERDOGAN και του Ρώσου ομολόγου του, PUTIN, αυτή η σχέση πλέον βρίσκεται σε κρίση. Κάποια σχόλια επισημαίνουν ότι τώρα ίσως είναι καιρός για το ΝΑΤΟ να αποπέμψει την Τουρκία.

Στην Τουρκία, τα εν λόγω σχόλια γενικά ερμηνεύονται ότι το ΝΑΤΟ απομακρύνεται από την Τουρκία.

Η πλέον πρόσφατη κρίση μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ αφορά τον τούρκο αντιναύαρχο, MUSTAFA ZEKI UGURLU, ο οποίος διορίστηκε στην ALLIED COMMAND TRANSFORMATION του ΝΑΤΟ, στο Norfolk , των ΗΠΑ. Η Τουρκία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του UGURLU, την 12η Ιουλίου, τρεις ημέρες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, με την κατηγορία ότι σχετίζεται με την διείσδυση του «κινήματος GULEN», στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) και ζήτησε από το ΝΑΤΟ να τον απομακρύνει από τα καθήκοντά του και να τον αποστείλει στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ ωστόσο, αγνόησε το ένταλμα σύλληψης και το αίτημα της Τουρκίας, απεναντίας ούτε καν τον απομάκρυνε από τη θέση του. Ο UGURLU έλαβε ιατρική βεβαίωση από το νοσοκομείο της βάσης, που ανέφερε ότι πάσχει από ιλίγγους και πως θα ήταν επικίνδυνο γι αυτόν να πραγματοποιήσει πολύωρο αεροπορικό ταξίδι.

Σημειώνεται ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η Τουρκία εξέδωσε νέο ένταλμα για τον συγκεκριμένο αντιναύαρχο, με την κατηγορία του σχεδιασμού του πραξικοπήματος. Αναπέμφθηκε επίσημα από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, την 28η Ιουλίου. Σε άρθρο της ημέρας εκείνης, στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, ο UGURLU φερόταν να αντιπροσωπεύει την Τουρκία, σε μία συνάντηση της 26ης Ιουλίου του ΝΑΤΟ INDUSTRIAL WORKSHOP. Η φωτογραφία αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα, την 13η Αυγούστου, όταν έλαβαν γνώση τα τουρκικά ΜΜΕ.

Ο UGURLU αιτήθηκε άσυλο στις ΗΠΑ και πλέον φαίνεται να αγνοείται.

Η κυρίαρχη αντίληψη στην Άγκυρα είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν έλαβε σοβαρά υπόψη το θέμα UGURLU. Η Τουρκία αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος διαθέτει σημαντικότατες πληροφορίες για τις δραστηριότητες των μελών του «κινήματος GULEN» στην Τουρκία και είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι ο UGURLU απλά εξαφανίστηκε στις ΗΠΑ. Επίσης, στην Άγκυρα υφίσταται η πεποίθηση περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην απόπειρα πραξικοπήματος λόγω των ενεργών ρόλων που διαδραμάτισαν στρατιωτικές μονάδες που αποτελούν τμήμα των Νατοϊκών RAPID DEPLOYABLE CORPS-TURKEY.

Επιπλέον, κυκλοφορεί η πληροφορία ότι οι περισσότεροι επιτελείς της ομάδας «WHATSAPP» της απόπειρας πραξικοπήματος στην Κωνσταντινούπολη έχουν υπηρετήσει επί μακρόν στο ΝΑΤΟ.

Επιπρόσθετα, προς υποστήριξη των ισχυρισμών περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ, υφίστανται κατηγορίες ότι οι περισσότεροι από τους στρατηγούς του Α/ΓΕΕΘΑ στην Άγκυρα που – τη νύχτα της 15ης Ιουλίου – ηγούντο της απόπειρας πραξικοπήματος ή τουλάχιστον δεν εναντιώθηκαν σε αυτήν ήταν αξιωματικοί που ταυτίζονται με ισχυρές φιλονατοϊκές και υπέρ της Ατλαντικής Συμμαχίας απόψεις.

Κάποια ΜΜΕ, ειδικά αυτά που διάκεινται υπέρ του «ΑΚΡ», παρουσιάζουν τέτοιου είδους απόψεις, είτε είναι πραγματικότητα ή απλοί ισχυρισμοί.

Όλες οι πηγές με τις οποίες είχε επαφή η «AL MONITOR» στην Άγκυρα, συμφωνούν ότι το ΝΑΤΟ απλά δεν επιθυμεί οποιοδήποτε ενδιαφέρον για τα γεγονότα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με έκθεση του Ιουλίου 2015, από το γραφείο του «GERMAN MARSHALL FUND» στην Άγκυρα, σχετικά με τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης για το ΝΑΤΟ, οι τρεις πιο αξιόπιστοι Διεθνείς θεσμοί εκείνη την περίοδο ήταν το ΕΔΑΔ, με 44%, ο «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ», με 39% και η Ε.Ε. με 39%. Περί το 35% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε ότι θεωρεί πως η Τουρκία δεν χρειαζόταν πλέον την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, 27% δεν εξέφρασαν άποψη και μόνο το 30% των τούρκων ανέφεραν ότι εμπιστεύονταν το ΝΑΤΟ.

Δεν έχει διεξαχθεί δημοσκόπηση για τις αντιλήψεις στην Τουρκία, ως προς το ΝΑΤΟ, μετά την 15η Ιουλίου, αλλά είναι πιθανό, ότι αν πραγματοποιηθεί δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα θα είναι χειρότερα, απ΄ό,τι πριν την 15η Ιουλίου.

Δεδομένων των αρνητικών αντιλήψεων στην Τουρκία, το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβει επείγουσες δημόσιες διπλωματικές ενέργειες για να προβάλει τις απόψεις του, αλλά μέχρι στιγμής δεν υφίσταται σοβαρή ανταπόκριση.

Το ΝΑΤΟ φαίνεται να προτιμά ένα χαμηλό προφίλ στις σχέσεις του με την Τουρκία. Με τη σειρά της, η Άγκυρα ερμηνεύει τη συμπεριφορά αυτή, ως έλλειψη επαρκούς υποστήριξης. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η τουρκική κοινή γνώμη έχει υιοθετήσει την ίδια στάση με το τουρκικό κράτος.

Το ερώτημα, ως εκ τούτων, είναι: «Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή το ΝΑΤΟ έχει εγκαταλείψει την Τουρκία;» Ίσως το άτομο που θα ενδιαφερόταν περισσότερο να βρει την απάντηση είναι ο V. PUTIN.
Επιμέλεια: Ρωξάνη
Ειδική Συνεργάτιδα του Geopolitics------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***