Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016

Τσαβούσογλου: Η ένταξή στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος για την Τουρκία26-8-16

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, διαμήνυσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά την ψύχρανση στις σχέσεις των δύο πλευρών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σταθερά ένας στρατηγικός στόχος για εμάς. Δεν υπάρχει αλλαγή», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από την Πολωνία και τη Ρουμανία στην Άγκυρα.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι μολονότι μετά το πραξικόπημα κάποιες ευρωπαϊκές χώρες «απέτυχαν να περάσουν το τεστ σχετικά με την υπεράσπιση της δημοκρατίας», υπήρξαν άλλες που στάθηκαν σαν «αδέλφια» στην Άγκυρα, εκφράζοντας εξ αρχής την υποστήριξή τους στην εκλεγμένη κυβέρνηση.


Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, παρά τα αιχμηρά σημεία, συνιστούν αποκλιμάκωση σε σχέση με άλλα σχόλια που έχουν κάνει ο ίδιος και άλλοι τούρκοι αξιωματούχοι τις τελευταίες εβδομάδες, καταγγέλλοντας ελλιπή ευρωπαϊκή στήριξη μετά το πραξικόπημα, ακόμα και προσπάθεια των Βρυξελλών να εκφοβίσουν ή ακόμα και να εκβιάσουν την Άγκυρα.
Ο κ. Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε πάντως να επαναφέρει στο προσκήνιο τα παράπονα της Τουρκίας σχετικά με τη στάση της Ε.Ε. για την απελευθέρωση των βίζα για τα τουρκικά διαβατήρια.

*** Internet News ***