Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

Η σταθερότητα της περιοχής στη τριμερή του Μπακού. Πούτιν, Αλίγιεφ, Ροχανί έδωσαν τα χέρια.


9-8-16


Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ταξίδεψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν χθες 8 Αυγούστου, μια ημέρα πριν τη συνάντηση με τον Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη. Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Αζέρο και τον Ιρανό ομόλογό του. Οι Πούτιν, Αλίγιεφ και Ροχανί συζήτησαν για τις προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας, την κρίση στην Μέση Ανατολή και την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μάλιστα, είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί,κατά τη διάρκεια της οποίας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον οικοδεσπότη της συνάντησης: «Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, που οργάνωσε αυτή τη συνάντηση, η οποία μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε για την κατάσταση στην περιοχή σε τριμερές επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Από την πλευρά του,ο Χασάν Ροχανί αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον ρολό που έπαιξε η Μόσχα στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη συμφωνία για την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης:«Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το θετικό ρόλο που έχει παίξει η Ρωσία στην επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα και δεν θα ξεχάσω τον προσωπικό σας ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας», δήλωσε.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο οικοδεσπότης Ιλχάμ Αλίγιεφ στις δηλώσεις του τόνισε ότι η τριμερής αυτή συνάντηση κορυφής είναι πολύ σημαντική από την άποψη της σταθερότητας στη περιοχή και πρόσθεσε:«Η φόρμουλα της τριμερής συνάντησης Ρωσία- Ιράν- Αζερμπαϊτζάν αποτελεί μείζονας σημασίας για την διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή. Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για την εξέλιξη της οικονομικής συνεργασίας. θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας».
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σημασία της τριπλής αυτής συνάντησης λέγοντας:«Σήμερα ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας. Η άμεση συνεργασία των τριών χωρών θα επιταχύνει την ανασυγκρότηση στην περιοχή της Κασπίας».

Ο Ιρανός πρόεδρος στις δηλώσεις του εστίασε την προσοχή του στο θέμα της σημασίας της συνεργασίας της χώρας του με τις γειτονικές χώρες και τόνισε:«Η δημιουργία του τριπλού μηχανισμού αποτελεί μία σημαντική δυνατότητα για την εξέλιξη των σχέσεων των τριών χωρών. Η προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική του Ιράν είναι η ανάπτυξη και η εξέλιξη των διμερών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες».

Οι τρείς ηγέτες με την ολοκλήρωση των συζητήσεων υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν όπου επισφραγίζεται η άμεση συνεργασία των χωρων σε θέματα που αφορούν την κοινή καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενέργεια, την επικοινωνία, και τον τουρισμό.


Μετά την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέν, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι πρότεινε στον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί  να πραγματοποιηθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής των ηγετών των τριών χωρών στο Ιράν και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στη συνάντηση. 


Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics 

*** Internet News ***