Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

Το μεγάλο παιγνίδι της Τουρκίας

22-8-16Ο Ερντογάν, πιο σταθερός στην εξουσία από ποτέ, είναι έξαλλος με τις Ηνωμένες Πολιτείες και διαλύει γρήγορα τον στρατό της χώρας του. Και οι δύο αυτές εξελίξεις αποτελούν ευκαιρία για την Ρωσία.Όσοι στο κυβερνών ΑΚΡ της Τουρκίας πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνωμοτούν για να πέσει ο Ερντογάν θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να δουν την υποστήριξη της Ρωσίας ως πολύτιμη, καθαρά από την σκοπιά της πολιτικής επιβίωσης. Και στρατιωτικά, η σύλληψη και η απόλυση εκατοντάδων υψηλόβαθμων αξιωματικών και χιλιάδων άλλων μελών των ενόπλων δυνάμεων θα περιπλέξει περαιτέρω την ήδη τεταμένη στρατηγική κατάσταση της Τουρκίας.

Στο μεταξύ , για άλλη μια φορά η Τουρκία εξακολουθεί να βιώνει τον εφιάλτη της τρομοκρατίας, τη στιγμή μάλιστα που οι μαζικές εκκαθαρίσεις και συλλήψεις υπόπτων του κινήματος Γκιουλέν έχουν αποστελεχώσει βασικές υπηρεσίες όπως την αστυνομία, τις μυστικές υπηρεσίες και κυρίως τον στρατό. Η επίσκεψη του αμερικανου αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στις 24 Αυγούστου, μπορεί να συμβάλει για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, τόσο στο θέμα του Γκιουλέν όσο και στο ρολο της Τουρκίας στο Συριακό, ύστερα μάλιστα και από το χθεσινό χτύπημα.

Παράλληλα με την δαιδαλώδη υπόθεση Γκιουλέν η Τουρκία αντιμετωπίζει και ένα νέο κύμα πολύνεκρων επιθέσεων από το ΡΚΚ που η κυβέρνηση συνδέει άμεσα με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Βάσει του νέου νόμου για την άρση της ασυλίας βουλευτών που μπορούν να δικαστούν εφ' όσον συντρέχουν λόγοι, οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν σήμερα την καταδίκη σε 15 χρόνια φυλάκισης της Φιγκέν Γιουκσεντάγ συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος για προπαγάνδα υπέρ του ΡΚΚ. Για τον έτερο ηγέτη Ντεμιρτάς ζητήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***