Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016

Ραντεβού στις Βρυξέλλες για τα πλεονάσματα

24-8-16Η αρχική άρνηση, κυρίως των ευρωπαϊκών Θεσμών, στην ελληνική πρόταση-επιθυμία για μείωση του στόχου των πλεονασμάτων μετά το 2018, δεν πτοεί το Μαξίμου. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να «εδραιώσει» στην ατζέντα των συζητήσεων το ζήτημα των πλεονασμάτων και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δηλαδή με τη ηγεσία των δανειστών. Γι’ αυτό τον λόγο οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα μεταβούν την ερχόμενη Δευτέρα 29 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και να συζητήσουν μεταξύ άλλων για το μείζον θέμα του πλεονάσματος.

Η ελληνική πλευρά έχει «σηκώσει» εδώ και περίπου ένα μήνα το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων, από το 3,5% που αποτελεί τον στόχο για μετά το 2018 και έχει καταγραφεί επίσημα στο τεχνικό κείμενο που συνοδεύει το τρίτο Μνημόνιο. Τσακαλώτος και Σταθάκης αναμένεται να χρησιμοποιήσουν στην επιχειρηματολογία τους, ότι η επί μακρόν ισχύ και διατήρηση του 3,5% του ΑΕΠ, θα προκαλέσει σημαντικά και δισεπίλυτα προβλήματα στην οικονομία της χώρας, θα «φράξει» κάθε αναπτυξιακή προοπτική και θα επιβαρύνει κατά πολύ τους Έλληνες φορολογούμενους, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός, ότι η Αθήνα έχει ως σύμμαχο το ΔΝΤ, στην προσπάθεια μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει τονίσει κατ’ επανάληψη, ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί στο τρίτο Μνημόνιο και αφορούν την περίοδο μετά το 2018, είναι ανέφικτοι και πρέπει άμεσα να αλλάξουν.

Η συνάντηση με τον Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος μετά από εντολή Γιούνκερ ανέλαβε αρμόδιος από την Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα, θα λειτουργήσει προπαρασκευαστικά και για την δεύτερη αξιολόγηση που έπεται… Παράλληλα αναμένεται να γίνει κουβέντα και για την πορεία διευθέτησης των προαπαιτούμενων της δεύτερης υποδόσης των 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι δανειστές δεν επιθυμούν περαιτέρω… κωλυσιεργία στις εν λόγω εκρεμμότητες.

Στις Βρυξέλλες, μαζί με τους Τσακαλώτο και Σταθάκη θα ταξιδέψει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Euroworking Group στις 29 Αυγούστου.


http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***