Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν τα πυρηνικά τους από την Τουρκία στην Ρουμανία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων.

18-8-16Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να μεταφέρουν τα πυρηνικά όπλα της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ από την Τουρκία στη Ρουμανία εν μέσω αύξησης των εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα επικαλούμενα πηγές.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Sputnik που επικαλείται πηγές της ιστοσελίδας ειδήσεων EurActive η βάση του Ιντσιρλίκεπηρεάστηκε σημαντικά από τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου αλλά και τα επακόλουθά τους. Ο πρώην διοικητής της βάσης στρατηγός  Bekir Ercan Van συνελήφθη με την υποψία της συμμετοχής στο πραξικόπημα, ενώ οι τουρκικές αρχές περιόρισαν την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην βάση απαγορεύοντας τα αεροπλάνα των ΗΠΑ να απογειωθούν.

«Δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν τα πυρηνικά» αναφέρει είπε στην ιστοσελίδα ειδήσεων EurActive. Μια άλλη πηγή επιβεβαίωσε στο EurActive ότι τα πυρηνικά όπλα μεταφέρονται από την βάση του Ιντσιρλίκ στην αεροπορική βάση Deveselu στη Ρουμανία λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης της Ουάσιγκτονστις τουρκικές αρχές στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Υπενθυμίζουμε πως το ινστιτούτο Stimson Center σε έκθεσή του που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα τόνισε πως «είναι αδύνατο να ξέρουμε αν οι ΗΠΑ θα είχαν μπορέσει να διατηρήσουν τον έλεγχο των όπλων σε περίπτωση παρατεταμένου εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία». Σύμφωνα με έκθεση, η ασφάλεια αυτού του οπλοστασίου, που βρίσκεται σε απόσταση 110 χλμ.από τη Συρία, επικρινόταν από καιρό, όμως η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία επανέφερε τους φόβους για την προστασία αυτών των περίπου 50 πυρηνικών όπλων.«Από την άποψη της ασφάλειας, η αποθήκευση κατά προσέγγιση πενήντα αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ ισοδυναμεί με ρώσικη ρουλέτα», τόνισε η Λέισι Χίλεϊ, που συνυπογράφει την έκθεση.

«Υπάρχουν σημαντικές προφυλάξεις (...) αλλά δεν είναι παρά μηχανισμοί προστασίας, δεν εξαλείφουν τον κίνδυνο. Στην περίπτωση ενός πραξικοπήματος, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα ήμασταν ικανοί να διατηρήσουμε τον έλεγχο», εξηγεί η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα πυρηνικά όπλα διατηρούνται στην τουρκική βάση κυρίως ως μέσο αποτροπής έναντι της Ρωσίας, καθώς και για να καταδειχθεί η αμερικανική δέσμευση στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

«Αν και έχουμε αποφύγει μέχρι τώρα την καταστροφή, έχουμε πολυάριθμες αποδείξεις πως η ασφάλεια των αμερικανικών όπλων που είναι αποθηκευμένα στην Τουρκία μπορεί να αλλάξει κυριλεκτικά από τη μια μέρα στην άλλη», εκφράζει την ανησυχία του στις στήλες των Los Angeles Times ο Στιβ Αντρίασεν, πρώην διευθυντής άμυνας και ελέγχου των όπλων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Η Κόρι Σάκε του Ινστιτούτου Χούβερ αναφέρει στους New York Times πως τα όπλα αυτά «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κωδικούς, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ενεργοποίησή τους χωρίς έγκριση».

«Το γεγονός ότι τα πυρηνικά όπλα βρίσκονται στην Τουρκία δεν τα καθιστά ευάλωτα (...), ακόμη κι αν η χώρα (η Τουρκία) καθίστατο εχθρική έναντι των ΗΠΑ», προσθέτει.

Το Πεντάγωνο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τα συμπεράσματα της έκθεσης του Stimson Center.

«Δεν αναφέρουμε πού βρίσκονται» τα όπλα που διαθέτουμε, αρκέσθηκε να απαντήσει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας διευκρινίζοντας πως έχει λάβει «τα κατάλληλα μέτρα» για να διασφαλίσει την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεών του.Geopolitics Editorial Team

*** Internet News ***