Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

«Αλλαγή σελίδας» στις ρωσοτουρκικές σχέσεις υπόσχονται Πούτιν - Ερντογάν
9-8-16

Έτοιμος να αποκαταστήσει τις -οικονομικές και άλλες- σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία εμφανίστηκε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ταξίδι του Ερντογάν στη Ρωσία πραγματοποιείται ενώ οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι τεταμένες εξαιτίας ανησυχιών για τον χειρισμό από την Άγκυρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, κατά το οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 240 άνθρωποι.

Στην πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία «εισέρχεται σε μία πολύ διαφορετική περίοδο» στις σχέσεις της με την Ρωσία και ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να είναι η απάντηση στα προβλήματα της περιοχής.

Ο τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πούτιν για το τηλεφώνημα που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος λέγοντας ότι έφερε στον τουρκικό λαό «μεγάλη ευτυχία».«Η επίσκεψή σας, η οποία πραγματοποιείται παρά την πολύ περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει πως όλοι μας θέλουμε θα αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις σχέσεις, προς το συμφέρον του ρωσικού λαού και του τουρκικού λαού» δήλωσε ο Πούτιν, έπειτα από χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Πούτιν, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, επανέλαβε πως η Ρωσία «τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας δράσης με μη συνταγματικό τρόπο».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Τουρκία «θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και πως η τάξη και ο συνταγματικός νόμος θα αποκατασταθούν» στη χώρα.

«Το γενικό κλίμα ήταν πολύ θετικό» σημείωσε ο αξιωματούχος μετά την συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη. «Και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν μπροστά οι μεταξύ τους σχέσεις» τόνισε.

Οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας ήταν τεταμένες μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού κοντά στα σύνορα με την Συρία, τον περασμένο Νοέμβριο.

Ως απάντηση η Ρωσία είχε επιβάλει εμπορικές κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ ο αριθμός των ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία στο πρώτο εξάμηνο του 2016 μειώθηκε κατά 87%.

Στα τέλη Ιουνίου, μετά από επιστολή του Ερντογάν στον Πούτιν οι δύο πλευρές αποφάσισαν την επαναπροσέγγισή τους και το τέλος της κρίσης.
πηγή:in.gr 

*** Internet News ***