Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

Την προεδρία της Γαλλίας διεκδικεί ο Αρνό Μοντεμπούρ

22-8-16Ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της χώρας στις προσεχείς εκλογές μετά τα «χαμένα» χρόνια υπό την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ.

Ο 53χρονος Μοντεμπούρ,
ο οποίος απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια αφού εξέφραζε ολοένα και πιο έντονα τις αντιρρήσεις του στη «φιλελεύθερη» πολιτική που ασκούσε ο Ολάντ, θα είναι και αυτός μεταξύ των ήδη πολλών υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τη θέση του αντιδημοφιλούς Σοσιαλιστή προέδρου στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2017.

«Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ και να σας προτείνω μια εναλλακτική επειδή αυτό υποσχεθήκαμε πριν από τέσσερα χρόνια» είπε ο Μοντεμπούρ μιλώντας σε μια συγκέντρωση υποστηρικτών του στο Φρανζί-ον-Μπρες. «Όμως τέσσερα χρόνια μετά, έχουμε μείνει με την αίσθηση ότι σπαταλήσαμε τον χρόνο μας. Όπως η πλειοψηφία των Γάλλων, είναι αδύνατον να στηρίξω τον νυν πρόεδρο. Θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία» ανακοίνωσε.

Σε αντίθεση με άλλους «αντάρτες» υποψηφίους του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο Μοντεμπούρ δεν διευκρίνισε αν θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος ή αν θα διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος. Στις προκριματικές του 2012 είχε έρθει τρίτος, με ποσοστό περίπου 17%.

Καλώντας τον Ολάντ να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα, ο πρώην υπουργός είπε ότι το πρόγραμμά του θα περιλαμβάνει μέτρα για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα ενώ θα αυξήσει τις δαπάνες, θα αντιστρέψει τις αυξήσεις φόρων της τελευταίας πενταετίας, θα αγωνιστεί κατά της παγκοσμιοποίησης και υπέρ της αναδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία «πρακτικά έχει γίνει μια αποτυχημένη εταιρεία».

Ο Ολάντ, τα ποσοστά δημοτικότητας του οποίου είναι τα χαμηλότερα που είχε ποτέ οποιοσδήποτε Γάλλος πρόεδρος στη σύγχρονη εποχή, έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει αν θα είναι ξανά υποψήφιος μέχρι το τέλος του έτους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως ότι θα μπορούσε και πάλι να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές του κόμματός του.

Άλλοι δύο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Ολάντ έχουν ανακοινώσει ότι θα θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία: ο Μπενουά Αμόν, 49 ετών, πρώην υπουργός Παιδείας, που αποχώρησε από την κυβέρνηση την ίδια περίοδο με τον Μοντεμπούρ, και η Σελίλ Ντιφλό, 41 ετών, η οποία θέλει να εκπροσωπήσει το κόμμα «Ευρώπη Οικολογία-Οι Πράσινοι». Στις εκλογές του 2012 το κόμμα αυτό έλαβε ποσοστό 2,3%.«Επιθυμία» για νέα υποψηφιότητα έχει ο Ολάντ, «αν υπάρχει πιθανότητα νίκης»


Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τις προεδρικές εκλογές του 2017 -έστω κι αν οι δημοσκοπήσεις είναι... κάθε άλλο παρά ευνοϊκές- όμως έχει εκφράσει την «επιθυμία» του να είναι και πάλι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, «εφόσον υπάρχει πιθανότητα νίκης».

Στις δημόσιες αναφορές του, ο Ολάντ έχει πει ότι θα αποφασίσει στο τέλος του χρόνου εάν πρόκειται να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία. Ο κανόνας για το κόμμα που έχει την εξουσία στο Παρίσι είναι πως θέτει αυτονόητα υποψήφιο τον εκάστοτε απερχόμενο πρόεδρο, όμως οι Σοσιαλιστές βρίσκονται ακόμη στο κενό για το τι θα κάνουν το 2017.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Αντονίν Ανρέ και Καρίμ Ρισουλί, οι οποίοι δημοσίευσαν την Παρασκευή το έργο τους «Ιδιωτικές Συζητήσεις με τον πρόεδρο», ο Ολάντ εξέφρασε ξεκάθαρα την προσωπική «επιθυμία» του, όπως ανέφερε, να θέσει υποψηφιότητα.

«Μετά από χρόνια χωρίς προσωπική ζωή, ξέρω τι σημαίνει, όμως έχω την επιθυμία» είπε. «Προσωπικά εκεί κλίνω» είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι προϋπόθεση είναι να υπάρχει πιθανότητα να νικήσει δεύτερη φορά στις προεδρικές κάλπες, όπως σημειώνει η Monde.

Επικαλέστηκε τις «αξίες που υπερασπίστηκε» κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, και είπε πως και η προεδρική μάχη του 2017 θα είναι «μάχη που θα δοθεί επίσης πάνω σε αξίες, δεν εκλέγεις πρόεδρο επειδή έκανε λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω στο θέμα της ανεργίας».

Κάνοντας ανασκόπηση της θητείας του, ανέφερε επίσης, σύμφωνα με τους συγγραφείς, ότι «στη συνείδηση πολλών Γάλλων, έγινα πρόεδρος της χώρας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***