Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

Συνομιλίες Φινλανδίας - ΗΠΑ για στενότερη αμυντική συνεργασία


23-8-16

Η Φινλανδία, η οποία έχει εκτεταμένα χερσαία σύνορα με τη Ρωσία και τήρησε αυστηρή ουδετερότητα στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, διαπραγματεύεται μία συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και έχει στόχο να την υπογράψει το φθινόπωρο, δήλωσε τη Δευτέρα ο φινλανδός υπουργός Άμυνας Γιούσι Νινίστο.

Ο Γιούσι Νιινίστο δήλωσε στο Reuters πως η συμφωνία πλαίσιο, η οποία έρχεται σε μια περίοδο που σκανδιναβικά κράτη παραπονούνται για την αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή, δεν θα περιλαμβάνει την υποχρέωση για στρατιωτική βοήθεια που θα υπήρχε αν η χώρα εντασσόταν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Θα καλύπτει τομείς στους οποίους ήδη συνεργαζόμαστε, όπως η στρατιωτική εκπαίδευση, οι πληροφορίες και η έρευνα» δήλωσε τηλεφωνικά.

Η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα μήκους 1.300 χλμ. με τη Ρωσία, συμμετείχε για πρώτη φορά τον Ιούλιο στο δείπνο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, σε μια επίδειξη κοινών στόχων.

Όμως το Ελσίνκι γνωρίζει πως οποιαδήποτε κίνηση για ένταξη στη Συμμαχία θα εξόργιζε τη Μόσχα. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υπαινιχθεί πως θα μετακινήσει στρατεύματα πλησιέστερα στα φινλανδικά σύνορα, αν υπάρξει μια τέτοια ένταξη.

Ο Νινίστο δήλωσε πως η Φινλανδία, πού αποτελούσε για καιρό τμήμα της Ρωσικής αυτοκρατορίας, επεδίωξε να υπογραφεί η συμφωνία πριν αλλάξει η αμερικανική κυβέρνηση ως αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου.

«Είναι ένας από τους λόγους που το κάναμε αυτό το φθινόπωρο. Όμως είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε όποιος από τους δύο υποψηφίους κι αν νικήσει» δήλωσε ο Νιινίστο.

Πηγή:in.gr, ΑΠΕ 

*** Internet News ***