Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποχωρούν από έξι νοσοκομεία στην Υεμένη

19-8-16Την απομάκρυνση του προσωπικού τους από έξι νοσοκομεία τα οποία υποστηρίζουν στη βόρεια Υεμένη αποφάσισαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τέσσερις ημέρες αφότου 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορική επιδρομή που έπληξε το νοσοκομείο τους στην επαρχία Χατζά.


Σε ανακοίνωσή τους, οι ΓΧΣ επισημαίνουν ότι ο βομβαρδισμός της Δευτέρας στο νοσοκομείο Αμπς συνιστά την τέταρτη αλλά και την πλέον πολύνεκρη επίθεση που δέχονται οι εγκαταστάσεις τους κατά τον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη.

Η απόφαση απόσυρσης «ποτέ δεν λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία», σημειώνει η φιλανθρωπική οργάνωση, προσθέτοντας όμως ότι η ένταση των επιθέσεων που λαμβάνουν χώρα σήμερα στην Υεμένη δεν της αφήνει άλλα περιθώρια.

Οι ΓΧΣ έχουν επιρρίψει την ευθύνη για την επίθεση στη συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία, η οποία συμμετέχει στον υμενικό εμφύλιο στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων.

Στη σημερινή ανακοίνωσή της, η οργάνωση επισημαίνει ακριβώς ότι η απόφασή της να αποσυρθεί από τα έξι νοσοκομεία ελήφθη επειδή έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη στην ικανότητα της σαουδαραβικής συμμαχίας να αποτρέψει βομβαρδισμούς νοσοκομείων.

Οι ΓΧΣ έχουν επανειλημμένα καταγγείλει ότι όλες οι εμπόλεμες πλευρές έχουν γνώση των συντεταγμένων και της τοποθεσίας του νοσοκομείου Αμπς.

Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να στελεχώνονται από το υπουργείο Υγείας και εθελοντές, όμως η απώλεια έμπειρων χειρούργων, παιδιάτρων και έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού συνιστά πλήγμα για τα έξι νοσοκομεία.

Περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη, σύμφωνα τα Ηνωμένα Έθνη.


πηγή:skai.gr


*** Internet News ***