Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

Άπιαστοι οι στόχοι Ρέντσι για την ιταλική ανάπτυξη

23-7-16


Φαίνεται πως είναι δύσκολο έως αδύνατο να κερδηθεί το στοίχημα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για ανάπτυξη φέτος της ιταλικής οικονομίας με ρυθμό 1,2%.


Όπως υπολογίζει το Bloomberg, θα χρειασθεί να τρέξει ώς τον Δεκέμβριο με ποσοστό 1,3%, επίδοση που έχει να πετύχει η Ιταλία εδώ και 16 χρόνια.


Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο, προβλέποντας πονοκεφάλους όχι μόνο για τον Ρέντσι αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη.


Τα καύσιμα της ιταλικής οικονομίας μοιάζει να έχουν σωθεί. Το φθηνό πετρέλαιο, το αδύναμο ευρώ και η χωρίς προηγούμενο βοήθεια που παρείχε με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνέβαλαν ώστε πέρυσι η ιταλική οικονομία να ξεπεράσει τη χειρότερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Η πολυπόθητη ανάκαμψη ωστόσο δεν έρχεται. Σαν να μην έφθαναν η στάσιμη οικονομία και η ανοικτή πληγή των κόκκινων δανείων για τις ιταλικές τράπεζες, ο Ρέντσι έχει να αντιμετωπίσει τον Νοέμβριο και ένα δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να κρίνει το πολιτικό του μέλλον.

Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***