Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

Νιγηρία: Τραυματίστηκε θανάσιμα ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ

23-8-16


Τον θανάσιμο τραυματισμό του ηγέτη της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπακάρ Σεκάου ανακοίνωσε ο στρατός της Νιγηρίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του νιγηριανού στρατού ο Σακάου τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής την περασμένη Παρασκευή.

Κατά την ίδια πηγή εκτός από τον Σακάου από την επιδρομή έχασαν τη ζωή τους τρια ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιχείρηση του στρατού έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφαίων στελεχών της Μπόκο Χαράμ σε χωριό.


Η αναφορά δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πλευρά. Στο παρελθόν, η Νιγηρία έχει ανακοινώσει ξανά το θάνατο του Σεκάου, για να διαψευστεί στη συνέχεια.

Στοιχεία για την οργάνωση:


Η Μπόκο Χαράμ (αποδίδεται ως Η δυτική παιδεία απαγορεύεται στη γλώσσα Χάουσα) είναι εξτρεμιστική ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση που δρα στη βόρεια Νιγηρία, ενώ έχει επιτεθεί σε περιοχές του Τσαντ, του Νίγηρα και του Καμερούν. Ο αρχηγός της οργάνωσης είναι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου. Υπολογίζεται ότι η οργάνωση διαθέτει 6.000 με 8.000 μαχητές. Στόχος της οργάνωσης είναι να απαγορεύσει δραστηριότητες οι οποίες έχουν σχέση με το δυτικό τρόπο ζωής, ενώ από το 2009 έχει ως στόχο να εγκαθιδρύσει στη Νιγηρία ένα ισλαμικό χαλιφάτο, ανατρέποντας την κυβέρνηση της χώρας.

Μετά την ίδρυσή το 2002 από το Μοχάμεντ Γιουσούφ, η αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση της Μπόκο Χαράμ οδήγησε σε μια βίαιη εξέγερση τον Ιούλιο του 2009 στην οποία οι ηγέτες εκτελέστηκαν. Η αναπάντεχη αναβίωσή της, μετά από μια μαζική απόδραση τον Σεπτέμβριο του 2010, συνοδεύτηκε από περίπλοκες επιθέσεις, αρχικά εναντίον εύκολων στόχων και στη συνέχεια, το 2011, με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε αστυνομικά τμήματα και τα γραφεία του ΟΗΕ στην Αμπούτζα. Η περιοχή τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις αρχές του 2012, και τον επόμενο χρόνο το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης επεκτάθηκε σε όλη τη βορειοανατολική Νιγηρία, με αποτέλεσμα την αύξηση των στρατιωτικών επιθέσεων. Η Μπόκο Χαράμ σκότωσε πάνω από 13.000 πολίτες ανάμεσα στο 2009 και το 2015, οι 10.000 από αυτούς το 2014, ενώ εκτοπίστηκαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο. Επίσης έχει απαγάγει πάνω από 500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 276 μαθητριών από το Τσίμπο.

Η οργάνωση αρχικά συνδεόταν με την αλ Κάιντα, αλλά το 2014 υποστήριξε το Ισλαμικό Χαλιγφάτο  πριν δεσμευτεί επίσημα την υποταγή της σε αυτό τον Μάρτιο του 2015. 


Geopolitics Editorial Team 

*** Internet News ***