Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016

Τα διαβατήρια της παρηορκάς

31-8-16

Γράφει η Πωλίνα Ανυφτού
Και κάπως έτσι για να παρηγοριόμαστε όλοι δόθηκαν τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας στους ΤΚ που ζουν στα κατεχόμενα. Η ιδέα του Κληρίδη ήταν να δοθούν τα διαβατήρια ώστε οι ΤΚ να αποτελέσουν τη Λερναία Ύδρα της Τουρκίας και να αποτελέσουν τον τελευταίο προμαχώνα υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας δια της παρουσίας τους στο βορρά. Όπως πάντα οι αποφάσεις για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβάνονταν από σώματα τα οποία πιο πολύ είχαν στο μυαλό τους τη συνέχιση δια της ουσίας της αποικιοκρατίας και του τυχοδιωκτισμού παρά της κρατικής ακεραιότητας, της διαφάνειας και της δημιουργίας κρατικής στρατηγικής.


Οι Εγγλέζοι και αν έφυγαν, έμειναν στο νησί οι άνθρωποι τους που συνέχισαν στη λογική της λευκής αποδοχής των θεμάτων, της αδυναμίας τους να δράσουν επί του συγκριτικού δικαίου και της ανικανότητας τους να διασφαλίσουν το κοινό καλό σε σύζευξη με τα τεκταινόμενα στη γειτονιά της Μ. Ανατολής και της Ευρώπης. Γνωρίζουμε δε πως το να δοθούν διαβατήρια σε οιονδήποτε, σε οιανδήποτε χώρα του κόσμου νοείται πως το κράτος, εν προκειμένω η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκεί την μέγιστη επιρροή και έλεγχο στο πρόσωπο που φέρει το διαβατήριο της. Τουτέστιν το άτομο αυτό σημαίνει πως διαβιεί σε χώρο όπου ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία ή όπου μπορεί να ασκηθεί έλεγχος. Δηλαδή ο κάτοχος Κυπριακού Διαβατηρίου που διαμένει στο Η.Β. είναι υποκείμενο δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι υποκείμενο υποχρεώσεων απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και η τελευταία μπορεί δια των διακρατικών συμφωνίων, της ΕΕ και των πρωτοκόλλων να ασκεί έλεγχο στον κάτοχο του Κυπριακού διαβατηρίου.


Στην περίπτωση των ΤΚ τα διαβατήρια δόθηκαν a priori και εν γνώσει των κυβερνόντων ότι δεν θα υπάρχει έλεγχος των κατόχων τους. Δηλαδή ένας ΤΚ ο οποίος εμφανίζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία κάθε 2,3,10 χρόνια και διαμένει στα κατεχόμενα, όταν εμφανίζεται π.χ. στη Γαλλία με το Κυπριακό διαβατήριο και οι Γαλλικές Αρχές επιθυμούν να ελέξουν το συγκεκριμένο άτομο η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να προσφέρει καμία πληροφορία στις Γαλλικές Αρχές μιας και το άτομο αυτό δεν υπάρχει στην πραγματικότητα στα αρχεία της Δημοκρατίας μιας και η ζωή, η δράση, το ποιόν του είναι στα κατεχόμενα σε ένα κράτος μη αναγνωρισμένο που δεν έχει καμία διεθνή ισχύ και με το οποίο η Δημοκρατία και όλη η υφήλιος δεν έχει επαφή. Επίσης οι μικτοί γάμοι με Τούρκους υπηκόους στα κατεχόμενα φέρνουν τη Δημοκρατία στη δυσμενή θέση σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού να εξουσιάζεται πιθανώς και από ένα Τούρκο υπήκοο.


Διερωτώμαι γιατί δόθηκαν διαβατήρια σε ένα μέρος του πληθυσμού στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί έλεγχο και δεν προχώρησε η Δημοκρατία σε παραχώρηση εσωτερικής ταυτότητας στους ΤΚ με πλήρη δικαιώματα και μερικές υποχρεώσεις προς της Δημοκρατία, και παραχώρηση διαβατηρίου μόνο σε όσους ΤΚ διαβιούν στο έδαφος της Δημοκρατίας. Όσοι σκέφτηκαν πως η παραχώρηση του διαβατηρίου θα έντεινε την πίεση προς την Τουρκία απλά έσφαλαν, αφού το διαβατήριο ήταν απλώς μια άλλη διέξοδος για τους ΤΚ και δεν τους ώθησε στο να στραφούν κατά της Τουρκίας ή να ζητήσουν απαλλαγή από την κατοχή. Μάλλον οι ΤΚ είδαν τα διαβατήρια σαν διευκόλυνση όπως και μέρος της κατοχής παρά αντιλήφθησαν τους λόγους παραχώρησης των διαβατηρίων.


Δεν είναι αγαπητοί μου καθόλου αργά να επανεκκινήσετε τις διαδικασίες ώστε οι ΤΚ να κατέχουν μια εσωτερική ταυτότητα για διακίνηση στη Δημοκρατία, να επιλέξετε σε ποιους θα παραχωρείται και πως, και να αποτρέψετε την παραχώρηση διαβατηρίων ακόμη και στα παιδιά αυτών που σήμερα ζητούν και διαπραγματεύονται την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας που τους δίδει διεθνές εκτόπισμα και διευκολύνσεις.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ- Σάββατο 27/8/16

*** Internet News ***