Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016

Συρία: Κλιμάκωση και στο βορειοανατολικό μέτωπο


20-8-16


Σε ένα περιστατικό που θεωρείται ότι συμβαίνει για πρώτη φορά στον περίπλοκο συριακό εμφύλιο, αμερικανικά μαχητικά σηκώθηκαν για να πετάξουν πάνω από τη Χασάκα (βορειοανατολικά) -τμήμα της οποίας ελέγχεται από Κούρδους- ώστε να προστατεύσουν τις εκεί δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού από βομβαρδιστικά της συριακής αεροπορίας.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα αμερικανικά μαχητικά δεν ενεπλάκησαν με τα συριακά αεροσκάφη καθώς τα τελευταία είχαν ξεκινήσει να αποχωρούν.

H Xασάκα είναι μοιρασμένη μεταξύ ζωνών που ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις της YPG και ο συριακός στρατός. Την περασμένη εβδομάδα, όπως μεταδίδει το Reuters, οι συγκρούσεις μεταξύ τους αναζωπυρώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του συριακού εμφυλίου - μικρό «διάλειμμα» την Παρασκευή είχε δώσει σε κατοίκους την ευκαιρία να απομακρυνθούν.

Οι κουρδικές δυνάμεις υποστηρίζονται, ως αντίβαρο απέναντι στην ISIS αλλά και στη Δαμασκό, από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που επιχειρεί εναντίον των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ.

Κούρδοι της YPG είχαν αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες έγιναν επιχειρήσεις και από συριακά μαχητικά εναντίον θέσεών τους. H συριακή κυβέρνηση είχε επιβεβαιώσει τις επιθέσεις, αναφέροντας ότι «απάντησε κατάλληλα σε απόπειρα [της YPG] να καταλάβει την πόλη».

Όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις, αμερικανικά μαχητικά αναπτύχθηκαν πάνω από την περιοχή όταν συριακά αεροσκάφη -συγκεκριμένα, δύο Sukhoi 24- είχαν προχωρήσει σε πλήγματα «πολύ κοντά σε σημείο που διεξάγονταν επιχειρήσεις από δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού [υπό τις ΗΠΑ]».

Δεν υπήρξε εμπλοκή ούτε και επικοινωνία μεταξύ των δύο ομάδων αεροσκαφών, ανέφερε ο εκπρόσωπος, καθώς τα συριακά αεροσκάφη είχαν αρχίσει να αποχωρούν όταν έφταναν τα αμερικανικά μέσα.


Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***