Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016

Ο εμφύλιος πόλεμος των Ευρωπαίων γεωργών18-8-16Ο εμφύλιος πόλεμος των Ευρωπαίων γεωργών που έχει ξεσπάσει και ο οποίος ουσιαστικά ευνοεί τις πολυεθνικές φαίνεται ότι θα έχει διάρκεια. Η πολιτική των Βρυξελλών ουσιαστικά έχει στρέψει τους Ευρωπαίους γεωργούς εναντίον των συναδέλφων τους κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποιούν μεθόδους αθέμιτου ανταγωνισμού . Και οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι πολυθενικές και οι επενδυτές που εποφθαλμιούν την γη αλλά και τις αγορές των προϊόντων προκειμένου να κερδίσουν όχι μόνο μερίδια αγοράς αλλά και ...επιδοτήσεις.

Η αρπαγή έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ανατολική Ευρώπη με επόμενο σταθμό την Ελλάδα ενώ η περιθωριοποίηση χιλιάδων μικρών τυροκομικών επιχειρήσεων της Γαλλίας και παραγωγών ρυζιού στην Ιταλία δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Πριν μερικές μέρες οι γάλλοι οινοπαραγωγοί αντέδρασαν δυναμικά θεωρώντας ότι ισπανοί συνάδελφοι τους εφαρμόζουν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Στην γαλλική πόλη Σετ στην επαρχία Λανγκντόκ – Ρουσιγιόν περίπου 50.000 τόνοι ερυθρού ισπανικού οίνου χύθηκαν στους δρόμους μετά από διαρροή που προκλήθηκε σε πέντε φορτηγά –τάνκερ μεγάλου γάλλου μεσάζοντα .

Οι γάλλοι γεωργοί υποστηρίζουν ότι οι μαζικές εισαγωγές φθηνού κόκκινου κρασιού κυρίως από την Ισπανία – καθώς και από τη Χιλή και την Αργεντινή- έχουν καταφέρει τεράστιο πλήγμα στην γαλλική οινοπαραγωγή, με τα κελάρια πολλών τοπικών παραγωγών να είναι ακόμη γεμάτα με μεγάλες ποσότητες κρασιού που δεν μπορεί να πουληθεί. Σημειώνεται ότι ο όγκος των εισαγωγών ισπανικού κρασιού αυξήθηκε από 2 σε 7,2 εκατομ. εκατόλιτρα μέσα στο 2015, με την τιμή ανά εκατόλιτρο να ανέρχεται σε μόλις 32 ευρώ, δηλαδή στο 50% του κόστους που έχουν οι γάλλοι.

Όμως ο «πόλεμος του κρασιού» δεν είναι το μόνο μελανό σημείο στις διμερείς σχέσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τομέα της αγροτικής παραγωγής.Αντίστοιχες πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού εντός της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς παρατηρούνται και σε άλλα προϊόντα όπως τα λαχανικά, το γάλα, το βοδινό κρέας και τα αυγά. Και όχι μόνο εξ Ισπανίας. Στις αρχές Ιουλίου γάλλοι αγρότες είχαν μπλοκάρει με τρακτέρ τη μεγάλη γέφυρα του Ρήνου στα γαλλογερμανικά σύνορα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φθηνές εισαγωγές γερμανικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***