Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016

Γιλντιρίμ: Η Τουρκία θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη συριακή κρίση

20-8-16

Η Τουρκία θα αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη συριακή κρίση μέσα στους έξι επόμενους μήνες ώστε η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα να μην διασπαστεί εθνοτικά, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η Δαμασκός κατάλαβε πως οι Κούρδοι καθίστανται "απειλή και για τη Συρία", δήλωσε ακόμη ο Γιλντιρίμ στην πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στα χωρίς προηγούμενο πλήγματα της συριακής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των Κούρδων στη Χασάκα (βορειοανατολική Συρία).

"Είναι μια καινούρια κατάσταση" και "είναι σαφές πως το (συριακό) καθεστώς κατάλαβε πως η δομή που οι Κούρδοι επιχειρούν να διαμορφώσουν στον βορρά (της Συρίας) έχει αρχίσει να καθίσταται απειλή και για τη Συρία", δήλωσε ο Γιλντιρίμ αναφερόμενος στην προσπάθεια των Κούρδων να συνδέσουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους από την άλλη πλευρά των τουρκικών συνόρων.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη σε ομάδα δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη πως, αν και ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να έχει κάποιο ρόλο στην προσωρινή ηγεσία, δεν πρέπει να έχει ρόλο σ' αυτή στο μέλλον.


Μάλιστα, ο κ. Γιλντιρίμ σημείωσε ότι το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ αρχίζει να αντιλαμβάνεται τους Κούρδους ως απειλή, σχόλιο που ήλθε λίγα 24ωρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες απογείωσαν εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη ώστε να αναχαιτίσουν συριακά βομβαρδιστικά που επιχειρούσαν κοντά σε κούρδους μαχητές κοντά στην πόλη Χασάκα.

«Είναι μια καινούρια κατάσταση» και «είναι σαφές πως το [συριακό] καθεστώς κατάλαβε πως η δομή που οι Κούρδοι επιχειρούν να διαμορφώσουν στον βορρά [της Συρίας] έχει αρχίσει να καθίσταται απειλή και για τη Συρία», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ αναφερόμενος στην προσπάθεια των Κούρδων να συνδέσουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους από την άλλη πλευρά των τουρκικών συνόρων.

Παρά την ψύχρανση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «στρατηγικός εταίρος» κι όχι «εχθρός» της Τουρκίας.

Σημείωσε ακόμα ότι η Άγκυρα θα ζητήσει από την Ουάσιγκτον την επιτάχυνση της έκδοσης του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατοικεί μόνιμα στην πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Σε μία πιθανώς κρίσιμη εξέλιξη στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε ότι την Δευτέρα θα έχει νέα τριμερή συνάντηση με τους αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των Εθνικιστών, δηλαδή όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης πλην του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Θα είναι η δεύτερη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών μετά το πραξικόπημα. Ο κ. Γιλντιρίμ σημείωσε πως στόχος του ραντεβού θα είναι να συνεχιστεί το «πνεύμα ενότητας» που διαμορφώθηκε μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο πια, συνεχίζουμε σε αυτό τον δρόμο», προσέθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

*** Internet News ***