Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016

Χουμαγιούν Καν: Ο νεκρός μουσουλμάνος στρατιώτης που ενόχλησε τον Τραμπ

3-8-16
Σε πρωταγωνιστή της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία των ΗΠΑ εξελίσσεται ο Χουμαγιούν Καν, ο νεκρός μουσουλμάνος λοχαγός του αμερικανικού στρατού, τους γονείς του οποίου προσέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ.Ο Καν γεννήθηκε το 1976 στο Πακιστάν. Οι γονείς του μετανάστευσαν στις ΗΠΑ το 1978 και εγκαταστάθηκαν στο Μέριλαντ. Η οικογένεια μεγάλωνε ευτυχισμένη τα τρία παιδιά που απέκτησε.
Ο δικηγόρος πατέρας του, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο των Δημοκρατικών και συγκίνησε πολλούς, θυμάται πώς ο γιος του λάτρευε τον Τόμας Τζέφερσον, ένας από τους πατέρες του Αμερικανικού Έθνους.

Ως μαθητής είχε πάντα τη διάθεση να προσφέρει, κάνοντας μαθήματα κολύμβησης σε παιδιά με κινητικά προβλήματα.

Πήγε στο πανεπιστήμιο, όπου αποφάσισε να ενταχθεί στο Σώμα που προετοιμάζει φοιτητές να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ο πατέρας του δεν ενθουσιάστηκε με την κίνηση αυτή, αλλά δεν τον εμπόδισε. «Ήθελε πάντα να προσφέρει» είχε πει στην Washington Post.

O Καν κατετάγη και ο ίδιος στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου με τα χρόνια έφτασε στο βαθμό του λοχαγού.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον ήταν αυτά που καθόρισαν την πορεία του. Ενώ αρχικά είχε σκοπό να αφήσει το χακί και να σπουδάσει νομικά, τελικά παρέμεινε στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το 2004 βρέθηκε στο Ιράκ. Τον Μάιο του 2004, η μητέρα του είπε στο τηλέφωνο να προσέχει τον εαυτό του και να γυρίσει ασφαλής πίσω. «Μητέρα, πρέπει να γνωρίζεις ότι έχω ευθύνη για αυτούς τους στρατιώτες, δεν μπορώ να μην τους προστατέψω» της είχε απαντήσει.

Ένα μήνα αργότερα, στις 8 Ιουνίου 2004, έπεφτε νεκρός σε επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε βάση βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Ο τρόπος που αντέδρασε εκείνη την ημέρα ουσιαστικά έσωσε τη ζωή περίπου 100 στρατιωτών που έτρωγαν πρωινό στη βάση.

Ήταν 27 χρονών.

Παρασημοφορήθηκε μετά θάνατον και ετάφη στο Κοιμητήριο του Άρλινγκτον. Στην κηδεία του ήταν παρούσα η Χίλαρι Κλίντον.


Υπενθυμίζουμε πως ο Τραμπ δεν δίστασε να ειρωνευτεί τους γονείς νεκρού μουσουλμάνου στρατιώτη που είχαν καταφερθεί εναντίον του μιλώντας στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών υπανίχθηκε ότι η μητέρα του στρατιώτη ήταν σιωπηλή στην επίθεση από τον σύζυγό της επειδή ήταν «πειθήνια» λόγω της θρησκείας της, προκαλώντας έτσι νέο κύμα συζητήσεων από εκείνα που θρέφουν την εκστρατεία του.

Μήλον της έριδος ήταν ο Κιζρ Χαν και η σύζυγός του, Γκαζάλα, που είχαν εμφανιστεί την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος. «Ο Τραμπ δεν έχει θυσιάσει κανέναν και τίποτα για αυτή τη χώρα» είπε ο πατέρας του αμερικανού λοχαγού. Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει στήσει την προεκλογική του εκστρατεία σε θέσεις που στρέφονται εναντίον των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Αντιδρώντας, ο Τραμπ είπε ότι τα λόγια του Χαν «τα έγραψαν οι σεναριογράφοι της Κλίντον», λέγοντας πως ο ίδιος «έχει δουλέψει πολύ, έχει κάνει θυσίες για τις ΗΠΑ και έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας». Στη συνέχεια ωστόσο, καταφέρθηκε συγκεκριμένα εναντίον της μητέρας του Χουμαγιούν Χαν, λέγοντας: «Για δείτε την γυναίκα του, έμενε όρθια δίπλα του».

«Δεν είχε τίποτε να πει. Ίσως δεν την επιτρεπόταν να πει τίποτε, εσείς πείτε μου» ήταν η δήλωση του Τραμπ που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων.

Απαντώντας στη συνέχεια, η Γκαζάλα Χαν είπε ότι «όταν στεκόμουν εκεί, όλη η Αμερική ένιωθε τον πόνο μου χωρίς να πω ούτε μία λέξη». «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν το κατάλαβε αυτό ο Τραμπ» είπε.

Ο σύζυγός της, ο αρχικός ομιλητής, είπε πως η στάση του Τραμπ αποδεικνύει πως «δεν έχει αξιοπρέπεια, και η καρδιά του είναι μαύρη».

Συνεχίζοντας τη διαμάχη, η εκστρατεία του Τραμπ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημείωσε μεν ότι «ο λοχαγός Χαν ήταν ήρωας για τη χώρα μας», όμως συνέχισε την κόντρα με τους δύο γονείς, λέγοντας πως «δεν με έχουν συναντήσει ποτέ και δεν έχουν το δικαίωμα να βγαίνουν και να λένε σε εκατομμύρια ανθρώπους πράγματα που στέκουν».

Οι αντιδράσεις στις αναφορές του Τραμπ δεν περιορίστηκαν σε πολιτικούς του Δημοκρατικούς Κόμματος, αλλά ήρθαν και από οργανώσεις βετεράνων.

Όσον αφορά την ίδια απάντηση του Τραμπ πως «έχει κάνει θυσίες», χρήστες στο Twitter τίμησαν το hashtag «ο Τραμπ κάνει θυσίες» με φωτογραφίες του να πετά στην πρώτη θέση ή να παίζει γκολφ.

Πηγή:in.gr 


*** Internet News ***