Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

Μα θα εισβάλουν στη Συρία ;

Μόσχα.
Πάνος Ιγνατίου.

(Σημείωση: Το κείμενο έχει γραφτεί πριν ένα χρόνο περίπου και το επαναφέρουμε προς δημοσίευση με σκοπό να μελετηθεί σε συνδυασμό με τα τελευταία γεγονότα) 

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία του αποφάσισαν να καλέσουν τη Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς κατά των Κούρδων στο έδαφος της Συρίας. Οι ΗΠΑ βγήκαν ανοιχτά και υποστήριξαν τους Κούρδους της Συρίας καθώς πολεμούν κάτω από την ίδια σημαία κατά του Daesh και μετά την παραίτηση του Γάλλου ΥΠΕΞ η Γαλλία κάλεσε επίσης την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς. Το ίδιο και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ καθώς όλοι ανησυχούν για κλιμάκωση των συγκρούσεων που θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Όταν άρχιζε την « Κουρδική εκστρατεία» ο Τ Ερντογάν άνοιγε το «Κουτί της Πανδώρας» αλλά είχε στόχο να κτυπήσει με «μια πέτρα δυο τρυγόνια». Πρώτο, να μην επιτρέψει στους Κούρδους της Συρίας να ενώσουν τα καντόνια τους από την ανατολική Συρία μέχρι το Ιράκ για να μην δημιουργήσουν μια ελεγχόμενη κουρδική περιοχή που στη συνέχεια θα ενέπνεε τους Κούρδους της Τουρκίας να ακολουθήσουν με πιο έντονο τρόπο τον αγώνα τους στο τουρκικό έδαφος. Δεύτερο, ήθελε να εμπλέξει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ σε αυτό τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών για να δοκιμάσει τις αντοχές και τις προθέσεις τους απέναντι στους Κούρδους. Ο πόλεμος κατά των Κούρδων στη Συρία έχει στόχο να βάλει την Τουρκία στο παιχνίδι της αναδιαμόρφωσης της Νέας Μέσης Ανατολής και θέλει να καταλάβει ένα τμήμα της Συρίας, για αυτό το λόγο άρχισε τους βομβαρδισμούς. Τουρκία Σαουδική Αραβία και Κατάρ θέλουν να ανατρέψουν τον Μ Α Άσαντ και είναι οι κρυφοί χορηγοί των ακραίων ισλαμιστών στην περιοχή. Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας εντός της Συρίας για να συνεχίσει να εξοπλίζει και να εκπαιδεύει τους Τζιχαντιστές και να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον. Ακόμα και αν δεν πετύχει τώρα τους στόχους της η Τουρκία θα αφήσει ανοιχτούς διαδρόμους για το μέλλον σύμφωνα με Αμερικανούς, Ευρωπαίους αλλά και Ρώσους αναλυτές. Η « Εκστρατεία της Ρωσίας» στην Συρία άλλαξε την ροή της Ιστορίας και τα δεδομένα επί του εδάφους και οι τρεις χώρες χορηγοί των ισλαμιστών απειλούν με εισβολή στην Συρία για να εκβιάσουν τις εξελίξεις εν όψει της Διάσκεψης για την Συρία στις 25 Φεβρουαρίου και να αποτρέψουν τη συμμετοχή των Κούρδων ή να επιβάλουν ακόμα τη συμμετοχή ακραίων ισλαμιστών σε αυτήν. Ο Τ Ερντογαν τρομάζει στην ιδέα ότι οι Κούρδοι θα αποκτήσουν διεθνή αναγνώριση και αυτονομία και κινδυνεύει και η φήμη του εντός της χώρας και στον Μουσουλμανικό κόσμο. Ακόμα και αν ηττηθεί η Daesh και παραμείνει ο Άσαντ στην εξουσία θα χάσει την εξουσία ο Τ Ερτογαν.


Το Χαλέπι και η περιοχή βόρεια μέχρι τα σύνορα είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία και ήδη οι Κούρδοι σε αυτή την περιοχή είναι πολύ πιθανόν να αποκτήσουν διευρυμένη αυτονομία από τη Συρία. Η ήττα τους θα ενίσχυε τις θέσεις της Τουρκίας και της δήθεν μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Διάσκεψη της Γενεύης. Η αντιπολίτευση αρνήθηκε να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Δαμασκό και ΗΠΑ αλλά και Σ Αραβία υποστηρίζουν την ίδια αντιπολίτευση αλλά οι απόψεις των ΗΠΑ διαφέρουν πολύ. Οι ΗΠΑ δείχνουν να μην ελέγχουν πλέον τα πάντα μέσα σε αυτό τον Συνασπισμό. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αρχίσει μια νέα επιχείρηση όταν αυτές οι χώρες εισβάλουν στη Συρία αλλά πιθανόν να κάνουν τα στραβά μάτια νοουμένου ότι δεν θα προκληθεί μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Αυτό όμως κανένας δεν είναι σε θέση να το εγγυηθεί. Η Ρωσία κατηγόρησε την Τουρκία και τη Σ Αραβία ότι παρεμποδίζουν τις ειρηνευτικές διαδικασίες και τώρα το έχει ήδη αναδείξει διεθνώς και πήρε άλλο ένα διπλωματικό χαρτί στα χέρια της. Η Τουρκία αν επιχειρήσει στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της Συρίας θα πρέπει να το εξηγήσει όχι μόνο στη Μόσχα αλλά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Novaya Gazette ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Peskof δήλωσε ότι « Η Σαουδική ηγεσία προσκολλάται στην εξουσία με την ελπίδα ότι μπορούν ενδεχομένως να εμποδίσουν την αναπόφευκτη κατάρρευση της πρωτόγονης, βάρβαρης και απάνθρωπης πολιτικής του συστήματος με στόχο την αποσταθεροποίηση και την ευημερία των γειτονικών χωρών» Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα ο πρόεδρος Β Πούτιν μίλησε ακόμα πιο σκληρά και προειδοποίησε τη Σ Αραβία αν εισβάλει στη Συρία με τρομακτικά αντίμετρα.


Μιας όμως μικρής έκτασης στρατιωτική συμπλοκή είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου αμέσως.

Ένας άλλος στόχος της Τουρκίας και της Σ Αραβίας μαζί με το Κατάρ είναι η δημιουργία υπό- κράτους σουνιτών στο Ιράκ το οποίο θέλουν να ελέγχουν και να αναβιώσουν τα μεγαλόπνοα σχέδια τους για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ στην Τουρκία και μετά στην Ευρώπη και αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος για την ανατροπή του Μ Α Άσαντ.


Οι απειλές της Τουρκίας και της Σ Αραβίας για εισβολή στη Συρία δεν είναι πραγματικές αλλά ένα είδος ψυχολογικού πολέμου γιατί στην πραγματικότητα μόνο ένας ηλίθιος ή τρελός θα μπορούσε να αυτοκτονήσει και προκαλέσει Παγκόσμιο Πόλεμο κάτι που δεν το θέλει ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ και δεν θα συμβάλουν σε περαιτέρω κλιμάκωση έστω και αν αρκετοί με μεγάλη γενναιοδωρία μιλούν για πόλεμο με τις προφητείες.


Η Τουρκία δεν φαίνεται ότι έχει πιθανότητες να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον για μια συμβατική εισβολή και να καταλήξουν οι ΗΠΑ σε σύγκρουση με τη Ρωσία εξαιτίας της Τουρκίας. Όμως αν μια πράξη επιθετικότητας της Τουρκίας στη Συρία είναι πολύ πιθανόν ότι οι ΗΠΑ σκόπιμα παραπλάνησε τον Τ Ερτογάν ! 


Αν πράγματι η Τουρκία επιχειρήσει να εισβάλει στη Συρία θα το πράξει μόνο με ειδικές δυνάμεις χωρίς επίσημη στρατιωτική στολή σε ένα αντισυμβατικό πόλεμο που συνεχίζει να κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια για να εξασφαλίσει την επιρροή της στην βόρεια περιοχή και συνεχίσει μέσω πληρεξουσίων τον πόλεμο. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουν και οι ΗΠΑ τη σύγκρουση με τη Ρωσία αλλά και τη σύμμαχο τους Τουρκία αλλά αυτή η τακτική θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την ήδη περιπλεγμένη συγκυρία. 


Ο εδαφικός στόχος της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας είναι η λωρίδα από την Αζαζ μέχρι την πόλη Τζαραμπλούς και τη Ράκκα που είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός πόλη της Συρίας. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα κράτος σουνιτών από τα ανατολικά της Συρίας δυτικά του Ιράκ μέχρι την Σ Αραβία και από αυτή την περιοχή να περάσουν τον αγωγό στην Τουρκία προς την Ευρώπη. Οι Αμερικάνοι αναλυτές είχαν γράψει από το 2006 εκατοντάδες σελίδες για αυτό το πρότζεκτ και το ευαγγελιζόταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον δημόσια στα τέλη του Νοεμβρίου στους New York Times. Χωρίς αυτό το διάδρομο είναι αδύνατη η κατασκευή του αγωγού και η Άγκυρα δεν εμπιστεύεται τους κούρδους του Ιράκ ή της Συρίας για την διέλευση του με ασφάλεια αλλά κυρίως επειδή θέλει να έχει το πάνω χέρι σε όλα. 


Είναι τώρα πολύ πιθανόν να τρέξουν όλοι να ενισχύσουν τους πληρεξούσιους τους να προλάβουν την κατάληψη της πόλης Ράκκα πριν εισέλθουν σε αυτήν τα στρατεύματα της Συρίας. Θα τρέξουν δήθεν να ανακαταλάβουν την πόλη από το Daesh και για αυτό ανακοίνωσαν ότι θα καταπολεμήσουν τώρα τους τρομοκράτες ! Η πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία θα μπορούσε θεωρητικά να επιλυθεί στη Γενεύη αν ζητούσαν την αναγνώριση κράτος σουνιτών σε αυτή την λωρίδα από βόρεια προς νότια με εδάφη της Συρίας στα ανατολικά και του Ιράκ στα δυτικά και αργότερα θα ενέκρινε αυτό το κράτος την κατασκευή του αγωγού. Πιο επικίνδυνο Γεωπολιτικό παιχνίδι Φράγκεσταιν θα ήταν η συγκρότηση όλων αυτών των δυνάμεων με τη Δύση για να εξαναγκάσουν τη Δαμασκό και τη Βαγδάτη να επιτρέψουν αυτό το έργο. 


Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την «απόφαση» της Σ Αραβίας να καταπολεμήσει την Daesh και αφήνουν να νοηθεί ότι οι άραβες και οι σύμμαχοι τους μουσουλμάνοι θα αποκτήσουν νομιμότητα και η Ε.Ε θέλει να πιστέψει τον μύθο ότι οι ΗΠΑ θα ανακόψουν την καταστροφική ροή προσφύγων στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ λένε ότι θέλουν να δημιουργήσουν προπύργιο της επιρροής τους στον κεντρικό γεωστρατηγικό χώρο μεταξύ της Τουρκίας της Συρίας του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας. Όμως για τα πεινασμένα σχέδια του ο Τ Ερντογάν θα πρέπει πρώτα να επιτεθεί στην Αζαζ και στην Τζαραμπλούς και να ανακόψει και τον στρατό της Συρίας στο Χαλέπι και την προέλαση στην πόλη Ράκκα για να επιτύχει το σχεδόν αδύνατο και πιθανόν έργο αυτοκτονίας απέναντι στο στρατό της Συρίας και της Ρωσίας.


Οι ΗΠΑ παίζουν ένα διπλής όψης παιχνίδι με τους Κούρδους και την Τουρκία και όποια και να είναι η έκβαση του θα έχουν το μεγαλύτερο κέρδος. Η θέση των ΗΠΑ είναι τα μέγιστα Μακιαβελική. Λένε ότι υποστηρίζουν την Τουρκία που μάχεται κατά του PKK το οποίο θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση αλλά στηρίζουν τους κούρδους της Συρίας και συνεργάζονται και με τους κούρδους του Ιράκ. Γνωρίζουν ότι το πολεμικό υλικό που προσφέρουν στους Κούρδους θα φτάσουν με συνδεδεμένα μέλη τους στο PKK για να πολεμήσουν την Τουρκία. Αν η Τουρκία θα καταφέρει να τραβήξει τις δυνάμεις της κατά μήκος της Συρίας σε μεγάλη έκταση κατά των Κούρδων είναι πιθανόν οι ΗΠΑ να την στηρίξουν. Αν δεν το πετύχει θα αντιστρέψει την υποστήριξη της προς την Άγκυρα και θα μεταστρέψει όλες τις δυνάμεις των Κούρδων εναντίον της για να δημιουργήσει Κουρδικό κράτος που θα επιχειρήσουν να το θέσουν υπό τον έλεγχο τους τουλάχιστον στο Ιράκ. Η άλλη όψη της πολιτικής των ΗΠΑ είναι να παγιδεύσουν τη Ρωσία σε ένα διαρκή πόλεμο στη Μέση Ανατολή και να την οδηγήσουν σε τέλμα παρόμοιο με το Αφγανιστάν.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***