Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016

Μπάιντεν:οι Κούρδοι της Συρίας θα χάσουν την αμερικανική υποστήριξη εάν δεν υποχωρήσουν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.24-8-16

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η χώρα συνεργάζεται με την Τουρκία στο να εξετάσει τα στοιχεία κατά του Γκιουλέν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι νομικές προϋποθέσεις για έκδοση -όπως ζητά η Άγκυρα- του αυτοεξόριστου Γκιουλέν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Τουρκία, όσο αυτή θα φέρνει στο φως νέες πληροφορίες για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει κανένα συμφέρον να προστατεύσει οποιονδήποτε έχει βλάψει μία χώρα - σύμμαχο και σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρείχε «ακλόνητη στήριξη» στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ερωτηθείς για τις τουρκικές εκκαθαρίσεις μετά το πραξικόπημα, ο Μπάιντεν είπε: «Ας δώσουμε λίγο χρόνο» και «πάμε παρακάτω».

Είπε, επίσης, ότι τούρκοι αξιωματούχοι τού ξεκαθάρισαν ότι ο κανόνας δικαίου θα τηρηθεί στη διάρκεια των ερευνών για το πραξικόπημα.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουν την άποψή τους για τις κουρδικές δυνάμεις YPG στη Συρία. Ο Μπάιντεν απάντησε ότι οι Κούρδοι της Συρίας θα χάσουν την αμερικανική υποστήριξη εάν δεν υποχωρήσουν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι όταν ο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη βομβαρδισμένη Εθνοσυνέλευση, είπε «Μακάρι να μην είχαμε τον Γκιουλέν στην Αμερική», χωρίς να είναι γνωστό εάν η φράση του ξέφυγε, ή εάν επρόκειτο για ηθελημένη δήλωση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές αρχές πιθανότατα θα υποβάλουν την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αίτημα έκδοσης του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα.

Στο αίτημα αυτό οι κατηγορίες που θα αναφέρονται θα σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.


Η'Αγκυρα κατηγορεί τους υποστηρικτές του Γκιουλέν για την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η Τουρκία υπέβαλε αίτημα έκδοσης του ιεροκήρυκα, το οποίο όμως δεν σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Πηγή:in.gr 

1 comments:

Προβλεπω ότι θα προκυψει σοβαρο πρόβλημα που θα αφορα την σειρα προτεραιοτητος να ανεβουν στο κρεβατι του Ερντογκαν.
Μην ξεχναμε ότι περιμενει εξω από τον οντα και ο Νετανιαχου.

*** Internet News ***