Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016

Ομπάμα: Δεν δώσαμε αρκετή σημασία στην επόμενη μέρα της Λιβύης

3-8-16
Μιλώντας μία ημέρα μετά την έναρξη των αμερικανικών πληγμάτων κατά στόχων του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Λιβύη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν δώσει αρκετή σημασία στην επόμενη ημέρα από την ανατροπή του Μοαμάρ Καντάφι στη χώρα.

«Νομίζω ότι όλοι μας, συνολικά, δεν προσέξαμε αρκετά τι έπρεπε να γίνει την επόμενη ημέρα και την ημέρα μετά από αυτήν και την επόμενη ημέρα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα υπήρχαν ισχυρές δομές που θα διασφάλιζαν τη βασική ασφάλεια και ειρήνη στη Λιβύη» είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλευρό του πρωθυπουργού της Σιγκαπούρης, Λι Χσιέν Λουνγκ.

Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι το μεγαλύτερο λάθος της θητείας του στον Λευκό Οίκο ήταν η αποτυχία προετοιμασίας για την επαύριο της ανατροπής του Μοαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, αλλά είχε υπερασπιστεί την διεθνή επέμβαση στη χώρα.

Ο Ομπάμα δήλωσε, επίσης, την Τρίτη ότι είναι προς όφελος της εθνικής ασφάλειας της χώρας του να υποστηριχθεί ο αγώνας της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης κατά των τζιχαντιστών.

Στόχος των επιδρομών είναι να βοηθηθούν οι λιβυκές δυνάμεις ώστε να μπορέσουν να «τελειώσουν τη δουλειά» στη σύγκρουση με τους τζιχαντιστές και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη, είπε ο Ομπάμα.

Η έλλειψη σταθερότητας στο Ιράκ και στη Συρία «συνέβαλε να ενταθούν ορισμένες προκλήσεις», όπως «η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Συνεργαζόμαστε μαζί τους για να εξασφαλίσουμε ότι το Ισλαμικό Χαλιφάτο δεν θα αποκτήσει ένα προπύργιο στη Λιβύη», είπε ακόμα ο Ομπάμα.

Λιβυκές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις προέλασαν την Τρίτη στο κέντρο της Σύρτης, της πόλης που αποτελεί το βασικό προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, 450 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές, που γίνονται παράλληλα στόχος αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών.

Ο Ομπάμα είπε ότι οι χθεσινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί αποφασίστηκε να γίνουν «κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης» της Λιβύης.

Νωρίτερα την Τρίτη, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν «περίπου επτά πλήγματα» από αέρος στη Σύρτη.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει εγκρίνει τις αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν συνολικά 30 ημέρες.

Πηγή:in.gr 


*** Internet News ***