Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ & ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


2-8-16Ο όγδοος μήνας του ισχύοντος Γρηγοριανού έτους, με διάρκεια 31 ημέρες. Κατά τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους ονομαζόταν Sextilis, δηλαδή έκτος, επειδή κατείχε την έκτη θέση στο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο. Την ονομασία αυτή διατήρησε και αργότερα, όταν προστέθηκαν δύο ακόμη μήνες, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, και ο Σεξτίλις κατείχε την όγδοη θέση στο δωδεκάμηνο, πλέον, ρωμαϊκό ημερολόγιο. Το 8 π.Χ. ο Sextilis μετονομάστηκε σε Αουγκούστους (=σεβαστός), από την τιμητική προσφώνηση στον αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο, στον οποίο αφιερώθηκε, επειδή τον μήνα αυτό ο Οκταβιανός ανήλθε για πρώτη φορά στα υψηλά αξιώματα και σημείωσε μεγάλες επιτυχίες σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο (τερματισμός Εμφυλίου Πολέμου, κατάληψη της Αιγύπτου κ.ά.).

Το 4 π.Χ. ο Οκταβιανός προσέθεσε αυθαίρετα μία επιπλέον ημέρα στον Αύγουστο, που ως τότε είχε τριάντα ημέρες, την οποία απέσπασε από τον Φεβρουάριο, ώστε να μην υστερεί σε διάρκεια από τον Ιούλιο, που ήταν αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα.
Στο αρχαίο Αττικό ημερολόγιο ο Αύγουστος αντιστοιχούσε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Εκατομβαιώνα και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μεταγειτνιώνα. Η Αθήνα ήταν στο πόδι για τον εορτασμό των Παναθηναίων, τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Τον ίδιο μήνα η θεά της Σοφίας είχε την τιμητική της και στην εορτή των Συνοικίων.

Στην χριστιανική εποχή, ολόκληρος ο Αύγουστος είναι αφιερωμένος στην Παναγία, με τις Παρακλήσεις, τη Νηστεία, την Κοίμησή της (15 Αυγούστου), τα Μεθεόρτια, τα Εννιάμερα και την κατάθεση της Αγίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου, οπότε τελειώνει το εκκλησιαστικό έτος. Άλλες ξεχωριστές θρησκευτικές γιορτές του μήνα είναι η Μεταμόρφωση του Σωτήρος (6 Αυγούστου) και του Αγίου Φανουρίου (27 Αυγούστου) με τις φανουρόπιτες των πιστών για την εύρεση χαμένων αντικειμένων και η μνήμη της αποτομής της τιμίας κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου (29 Αυγούστου), που συνοδεύεται από ημερήσια νηστεία. Με τον Δεκαπενταύγουστο συνδέεται και ο τορπιλισμός του καταδρομικού Έλλη στο λιμάνι της Τήνου (15 Αυγούστου 1940) από το ιταλικό υποβρύχιο Ντελφίνο, που αποτέλεσε το προανάκρουσμα της επίθεσης της φασιστικής Ιταλίας κατά της χώρας μας στις 28 Οκτωβρίου 1940.
* Στο λαϊκό καλεντάρι ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ονομάζεται: Συκολόγος (λόγω της συγκομιδής των σύκων), Πεντεφάς (επειδή τρώνε πέντε φορές την ημέρα), Τραπεζοφόρος, Διπλοχέστης (ίσως επειδή η μεγάλη κατανάλωση φρούτων προκαλεί αυξημένες ανάγκες), Δριμάρης από τις «δρίμες» ή «δρίματα», όπως ονομάζονται οι έξι πρώτες ημέρες του μήνα που ίσως να συνδέεται με τα μπουρίνια και τα μελτέμια.
* Οι 12 πρώτες μέρες του Αυγούστου λέγονται και μερομήνια, επειδή προαναγγέλλουν τον καιρό για κάθε μήνα του έτους.
* Ελληνικές Παροιμίες για τον μήνα ΑΥΓΟΥΣΤΟ είναι: Από Αύγουστο χειμώνα και από Μάρτη καλοκαίρι - Ούτ’ ο Αύγουστος χειμώνας ούτ’ ο Μάρτης καλοκαίρι. - Καλός ο ήλιος του Μαγιού, τ’ Αυγούστου το φεγγάρι. - Τον Αύγουστο τον χαίρεται, οπόχει να τρυγήσει. - Του Αυγούστου το φεγγάρι, ήλιος της ημέρας μοιάζει. - Κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο. - Χρόνια πολλά τον Αύγουστο, που ’ναι παχιές οι μύγες.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2016
Το σύνολο των φορολογικών εσόδων που προσδοκά το δημόσιο τον Αύγουστο είναι 3,9 δις ευρώ στις παρακάτω ημερομηνίες:
* 1/8 Διόρθωση στοιχείων Ε9
Οι μεταβολές στο Ε9 προηγούμενου μήνα, μπορούν να γίνουν εμπρόθεσμα μέσω taxis εντός 30 ημερών από την ημερομηνία μεταβολής.
* 16/8 Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015, φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα (ΕΕ, ΟΕ) τα οποία τηρούν απλογραφικά βιβλία.
* 26/8 Δήλωση ανακεφαλαιωτικού πίνακα (listing)
Αν η επιχείρησή σας , ανεξαρτήτου κατηγορίας τήρησης λογιστικών βιβλίων, κατά τον προηγούμενο μήνα, πραγματοποίησε ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και παραδόσεις αγαθών, καθώς και παρεχόμενων υπηρεσιών και λήψης υπηρεσιών, πρέπει να καταθέσετε ανακεφαλαιωτικό πίνακα.
* 31/8 Δήλωση intrastat
Αν η επιχείρησή σας , ανεξαρτήτου κατηγορίας τήρησης λογιστικών βιβλίων, κατά τον προηγούμενο μήνα, πραγματοποίησε ενδοκοινοτικές συναλλαγές (εκτός υπηρεσιών), πρέπει να καταθέσετε δήλωση intrastat.
Η υποβολή της δήλωσης γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου στη διεύθυνση ΕΣΥΕ.
* 31/8 Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ
Καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ, κλπ ταμείων μισθολογικής περιόδου προηγούμενου μήνα.
* 31/8 Υποβολή ΑΠΔ σε ΙΚΑ
Αν η επιχείρησή σας, κατά τον προηγούμενο μήνα απασχόλησε έμμισθο ή ημερομίσθιο προσωπικό, πρέπει να υποβάλλετε στο ΙΚΑ ΑΠΔ περιόδου προηγούμενου μήνα, καθώς και τις εισφορές Δώρου Πάσχα.
* 31/8 Υποβολή προσωρινής δήλωσης
Υποβολή προσωρινής δήλωσης του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και Εισφοράς Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και του Φόρου Ελευθέριων Επαγγελμάτων που παρακρατήθηκε, τον προ- προηγούμενο μήνα.
* 31/8 2η Δόση φόρου εισοδήματος
Καταβολή δόσης φόρου εισοδήματος, για χρεωστικές δηλώσεις νομικών προσώπων.

Το μόνο παρήγορο, είναι ότι ο μήνας Αύγουστος, έχει τις λιγότερες οικονομικές επιβαρύνσεις 3,9 δις ευρώ, σε σύγκριση με τα 5,4 δις ευρώ του Ιουλίου που πέρασε και τον Σεπτέμβριο του ΕΝΦΙΑ, που έρχεται.
ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ, ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ & ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ, ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ !

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ

*** Internet News ***