Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

Λιβύη: Ο Ένοπλος που κατέστη ο κυρίαρχος της ΛΙΒΥΗΣMembers of forces loyal to the General National Congress prepare for battle against the Islamic State near Sirte in 2015. (MAHMUD TURKIA/AFP/Getty Images)
29.8.2016


Γράφει η Ρωξάνη
Ειδική Συνεργάτιδα του Geopolitics


Ο φερόμενος κλέφτης αυτοκινήτων, IBRAHIM JADHARAN, που είχε φυλακιστεί στην πλέον διαβόητη φυλακή του QADHAFI, έχει καταστεί πολέμαρχος, επικεφαλής ισχυρής πολιτοφυλακής, που ελέγχει δισεκατομμύρια πετρελαϊκών κεφαλαίων.


Είναι πλέον ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην προσπάθεια να τερματισθεί το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η Λιβύη, μετά την ανατροπή του QADHAFI, το 2011, καθώς στηρίζει την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, υπογράφοντας μια ρηξικέλευθη συμφωνία, για να ανοίξουν έκ νέου οι πετρελαϊκοί λιμένες της Λιβύης.Ο JADHARAN είναι επικεφαλής της δύναμης πολιτοφυλακής «PETROLEUM FACILITIES GUARD (PFG)», η οποία διαθέτει περισσότερους από 20.000 μέλη και έχει αναλάβει να προστατεύει τη ζωτικής σημασίας πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Ο λόγος του έχει βαρύτητα λόγω των χρημάτων και των ανδρών που ελέγχει. Ο JADHARAN αποτελεί ιδιαίτερα επιδέξιο παράγοντα στην αναταραχή που επικρατεί στην μετα-QADHAFI Λιβύη, καθώς πολιτοφυλακές, φυλές και αντίπαλες κυβερνήσεις- η διεθνώς αναγνωρισμένη στην ανατολική πόλη Τομπρούκ (GNA) και η περισσότερο ισλαμική, αποκαλούμενη Γενικό Εθνικό Κογκρέσο (GNC), με έδρα στην πρωτεύουσα Τρίπολη – μάχονταν για έλεγχο στη χώρα.


Στα μέσα του 2013, ο IBRAHIM JADHARAN έκλεισε δύο μεγάλους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου, απαιτώντας από το GNC να παραχωρήσει στην ανατολική Λιβύη περισσότερη αυτονομία, ειδικά όσον αφορά τα έσοδα του πετρελαίου.

O JADHARAN αποκηρύσσει πλέον όλες τις πλευρές. Κατηγορεί το GNC ότι κυριαρχείται από ισλαμιστές εξτρεμιστές. Από την άλλη, ο JADHARAN κατηγορείται ότι δεν έπραξε αρκετά για να σταματήσει την IS όταν αυτή κατέλαβε τμήμα της κεντρικής λιβυκής ακτής, η οποία ήταν υπό τον έλεγχο των Δυνάμεών του.

Επίσης, ο JADHARAN ασκεί κριτική στο ανατολικό Κοινοβούλιο στο Τομπρούκ, για το οποίο ισχυρίστηκε ότι επιδιώκει στρατιωτική δικτατορία, υπό τον στρατηγό KH. HAFTAR, ο οποίος ηγήθηκε επίθεσης κατά της κυβέρνησης GNC και παραμένει ισχυρός πολέμαρχος.

Ο JADHARAN υποστήριξε έναν εθνικό πολιτικό διάλογο και ήταν αυτή η διαδικασία που οδήγησε στον σχηματισμό κατά τον περασμένο Δεκέμβριο της νέας υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης GNA, στην Τρίπολη.

Ορισμένοι επισημαίνουν ότι η αφοσίωση του JADHARAN στο GNA έλαβε χώρα με αντίτιμο την πληρωμή όλων των καθυστερούμενων μισθών στα πλέον 20.000 μέλη των δυνάμεων του PFG.


O MATTIA TOALDO, συνεργάτης θεμάτων πολιτικής στο «EUROPEAN COUNCIL ON FOREIGN RELATIONS» ασκεί κριτική σε – όπως τις αποκαλεί – «καιροσκοπικές επιλογές» του JADHARAN, ωστόσο είναι πραγματιστής όσον αφορά τη σημασία του JADHARAN για το πολιτικό μέλλον της Λιβύης. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο JADHARAN παραμένει στα μάτια πολλών λίβυων μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως μαζί με τον Υπ. Άμυνας MAHDI AL BARGHATHI, είναι ο μόνος από την ανατολική Λιβύη που υποστήριξε το GNA από την πρώτη μέρα και η GNA δεν χρειάζεται μόνο το πετρέλαιό του, αλλά και την αφοσίωσή του».


Ο 34χρονος JADHARAN, γιος αξιωματικού του στρατού, πριν από την ανατροπή του QADHAFI ήταν φυλακισμένος για 6 χρόνια στη διαβόητη φυλακή Abu Slim, στην οποία οδηγήθηκε σε ηλικία 22 χρονών, καθώς του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον – όπως ο ίδιος ισχυρίζεται – πολιτικό ακτιβισμό του, αν και τα στοιχεία αναφέρουν ότι η ποινή αφορά κλοπές αυτοκινήτων. Σημειώνεται ότι το καθεστώς QADHAFI ουδέποτε χαρακτήρισε οποιονδήποτε ως πολιτικό κρατούμενο και οι φυλακισμένοι χαρακτηρίζονταν «κλέφτες», «προδότες» κ.α.

Σήμερα, ο JADHARAN ελέγχει 4 πετρελαϊκούς λιμένες, τους Ras Lanuf, Zueitina, Sidra και Brega, πολλές πετρελαιοπηγές και εκατοντάδες χλμ αγωγών, ενώ υποστηρίζει ότι στόχος του είναι να προστατεύσει τον πετρελαϊκό πλούτο, ο οποίος συνιστά το 97% της οικονομικής παραγωγής της Λιβύης.

Οι δυνάμεις του βοήθησαν στην εκδίωξη των μαχητών της IS από σημαντικούς πετρελαϊκούς σταθμούς και τις τελευταίες εβδομάδες ηγήθηκαν επιθέσεων κατά σημαντικών θέσεων της IS κατά μήκος των ακτών της Λιβύης. Επίσης, τήρησε τη δέσμευσή του να επιτρέψει την επανάληψη των εξαγωγών πετρελαίου υπό την ενοποιημένη πλέον «Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου».

Την περασμένη εβδομάδα, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης ψήφισε κατά της GNA σε μία πρόταση μομφής. Η ψήφος αυτή σημαίνει ότι η δέσμευση του JADHARAN στην GNA μαζί με την επιρροή του στην ανατολική Λιβύη και τον έλεγχο επί της ασφαλείας των εξαγωγών πετρελαίου είναι ακόμα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Λιβύης.

ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο JADHARAN;
Η απάντηση φαίνεται πως είναι ότι επιχειρεί να καταστεί πολιτικά σεβαστός και να παρουσιάσει την PFG, ως παράδειγμα ορθής διακυβέρνησης για να ενθαρρύνει την επιστροφή των επενδύσεων στη Λιβύη.

Τέλος, ο JADHARAN δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχω μεγάλες προσδοκίες στην ανάληψη υψηλής και αξιότιμης θέσης και πως αυτή η θέση θα είναι από για το καλό του λαού. Εάν η Λιβύη καταστεί ανεξάρτητη, οι θεσμοί της εδραιωθούν στο πλαίσιο εντός σχεδίου πραγματικά δημοκρατικής και χρηστής διακυβέρνησης, αυτό θα επιτρέψει στις διεθνείς επενδυτικές εταιρείες να επιστρέψουν στη Λιβύη».

πηγές:
http://www.politico.eu/article/ibrahim-jadhran-libya-separatist-gna-qadhafi/
https://www.stratfor.com/analysis/libya-west-heeds-call-intervention

Geopolitics Editorial Team 

--------------------------------------------------------------------------------------
Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.*** Internet News ***