Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

Πλουσιότεροι οι κρίσοι του πλανήτη ενώ η φτώχεια μαστίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.30-8-16

Το 2015 ήταν μια καλή χρονιά για τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, όπως προκύπτει από την ολοκληρωμένη μελέτη της Wealth X (http://www.wealthx.com/). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα της Wealth-X, η οποία αποτελεί ουσιαστικά μία απογραφή του πληθυσμού κροίσων του πλανήτη, ο αριθμός τους αυξήθηκε στους 2.473 (μόνο στην Ασία, αυξήθηκαν κατά 15% σε έναν χρόνο) ενώ ο συνολικός τους πλούτος ξεπερνά τα 7,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Από τους 2.473 κροίσους, οι 806 ζουν στην Ευρώπη με πλούτο 2,3 τρισ. δολάρια και ακολουθούν οι αμερικανοί (συνολικά 882) με την περιουσία τους στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι (από βόρεια και νότια Αμερική) δισεκατομμυριούχοι μαζί, έχουν στα χέρια τους 5,3 τρισ. δολάρια. Oι γυναίκες είναι 294 και οι άνδρες 2.179.Η περιουσία των περισσότερων ξεπερνά το εθνικό ακαθάριστο προϊόν μιας ολόκληρης χώρας. Για παράδειγμα ο πολυεκατομμυριούχος Bill Gates έχει μεγαλύτερη περιουσία από 140 χώρες του πλανήτη.

Όλοι οι δισεκατομμυριούχοι μαζί αποτελούν το 0,00002% του παγκόσμιου πληθυσμού και ο πλούτος τους αντιστοιχεί στο 9% του παγκόσμιου πλούτου.Εξάλλου,όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενη έκδοσή μας το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού έχει στα χέρια του το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Η συνολική τους περιουσία είναι μικρότερη από το ΑΕΠ μόλις δύο χωρών της γης, των ΗΠΑ και της Κίνας.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα η βασικότερη δραστηριότητα τους είναι τα χρηματο-οικονομικά και ακολουθεί ο κλάδος της βιομηχανίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 30% δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου ενώ όσοι έχουν σπουδάσει είναι κυρίως απόφοιτοι του Harvard, με τα πανεπιστήμια του Stanford και του Columbia να ακολουθούν.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας είναι ότι προτίμησαν τα μετρητά, προχωρώντας σε ρευστοποίηση σημαντικού μέρους της περιουσίας τους. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό της καθαρής αξίας της περιουσίας τους το οποίο διατηρούν σε μετρητά, βρίσκεται για τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη στο 22,2%.Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1,7 τρισ. δολάρια σε μετρητά.Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 2010, όταν η οικονομική κρίση παγκοσμίως βρισκόνταν στο αποκορύφωμά της.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι οι κροίσοι προτιμούν μετρητά για τα πλούτη τους, μια προτίμηση που είχε φανεί από τη διετία 2014-2015 όπου ύπήρξε ραγδαία αύξηση σε περιστατικά ρευστοποιήσεων. Η αυξανόμενη τάση για ρευστό αποδίδεται στην ανασφάλεια που νιώθουν, αλλά και στο ρεύμα για είσοδο νέων εταιρειών στα χρηματιστήρια. Η τάση αυτή ενισχύεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, την αύξηση των τρομοκρατικών χτυπημάτων κυρίως στις χώρες της Δύσης αλλά και το Brexit (η είδηση ότι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που έχουν την ευρωπαϊκή τους έδρα στο Λονδίνο θα αρχίσουν να μεταφέρουν τις θέσεις εργασίας από τη Βρετανία αμέσως μετά την ενεργοποίηση του Brexit εντάσσεται στα πλαίσια της αίσθηση του οικονομικού ρίσκου που προκαλεί και την ανάλογη ανασφάλεια).

Όπως μας είχε ενημερώσει το περιοδικό Forbes τον περασμένο Απρίλιο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για το 2016 είναι ο Bill Gates, με καθαρή αξία 75 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Ισπανός Amancio Ortega, συνιδρυτής της αλυσίδας Zara, ενώ την τριάδα συμπληρώνει ο επενδυτής Warren Buffet.

Στα όρια της φτώχειας

Στον αντίποδα, μια άλλη έρευνα  των Ηνωμένων Εθνών, μας ενημερώνει ότι 836 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν ακόμα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, καλούνται δηλαδή να επιβιώνουν με λιγότερο από 1,25 δολάριο την ημέρα. Να σημειώσουμε εδώ πως η Παγκόσμια Τράπεζα από τη δική της πλευρά ορίζει το όριο της φτώχειας όταν το εισόδημα δεν υπερβαίνει το 1,25 δολάριο την ημέρα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με μελέτη του ιδρύματος Bertelsmann, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης πλήττουν ακόμη σοβαρά τις νότιες χώρες της ευρωζώνης. Όπως διαπιστώνουν, οι συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης και η λιτότητα που επιβλήθηκε επί σειρά ετών «παραμένουν εκεί ακόμη τεράστιες». Η μελέτη υπογραμμίζει ότι τα ποσοστά των χρόνια ανέργων και η παιδική φτώχεια κυμαίνονται σε διψήφιο αριθμό. Τα παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ισπανία ανέρχονται σε ποσοστό 23%, ενώ και στην Ελλάδα πλήττεται ένα στα πέντε παιδιά. Και στις δύο χώρες σχεδόν οι μισοί νέοι είναι άνεργοι αναφέρει η μελέτη χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση -με ημερομηνία 1η Ιουλίου 2016- της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις Συνθήκες Διαβίωσης στη χώρα μας,ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζουν οι συνθήκες διαβίωσης και η ποιότητα ζωής για σχεδόν έναν στους δύο Έλληνες.Σε απόλυτους αριθμούς, 3.828.500 άνθρωποι στη χώρα μας βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και 1.111.300 ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας.Όπως προκύπτει από την έκθεση, το ποσοστό των ατόμων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά ή ακόμη και στερούνται λόγω οικονομικής αδυναμίας βασικά αγαθά (φαγητό, θέρμανση, πληρωμή λογαριασμών κ.α.) ανέρχεται στο 39,9% του πληθυσμού έναντι 23% το 2009. Μία από τις πρώτες χειρότερες θέσεις κατέχει η χώρα μας στην Ευρώπη των 28 αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα και με τη Eurostat. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση - μετά τη Βουλγαρία – με ποσοστό 35,7% του πληθυσμού να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 24,4%.Geopolitics Editorial Team

*** Internet News ***