Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

Θερμό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας9-8-16

Σε σημαντική επιδείνωση έχουν περιέλθει οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, μετά και την εμφάνιση δεκάδων κινεζικών πλοίων κοντά σε νησιωτικό σύμπλεγμα το οποίο ελέγχεται από το Τόκιο και προφανώς περιλαμβάνει στρατιωτικές βάσεις.

Η διαμάχη για τα όρια ελέγχου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα έχει αρχίσει να «ανεβάζει το θερμόμετρο» ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες. Μετά την παρουσία των κινεζικών πλοίων στην περιοχή των νησιών Σενκακού (στα ιαπωνικά, Ντιαογιού στα κινεζικά), κλήθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση ο Κινέζος πρέσβης, στον οποίο έγινε εντονότατη επισήμανση, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «τρομοκρατική», ενώ δεν δίστασαν να μιλήσουν για «σημαντικότατη επιδείνωση» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.Τις επισημάνσεις στον Κινέζο πρέσβη έκανε αυτοπροσώπως ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Φούμιο Κουσίντα και μάλιστα επανέλαβε και δεύτερη φορά την κλήση του στον Τσενγκ Γιονγκουά, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσουν τη σημασία της κατάστασης.

Ο Κινέζος πρέσβης δεν πτοήθηκε, απαντώντας πως το συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής κυριαρχίας. «Τόνισα επίσης πως οι δύο χώρες θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στο διάλογο και στη διπλωματία», πρόσθεσε ο Γιονγκουά, αναζητώντας μία διπλωματικό οδό για την επίλυση της νέας κρίσης που προκλήθηκε τα τελευταία 24ωρα.

Η Κίνα δεν αναγνωρίζει δικαιώματα άλλων χωρών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ενώ στη διαμάχη εμπλέκονται και οι Φιλιππίνες. Την ένταση ανεβάζει και η παρουσία του αμερικανικού στόλου, καθώς τα επεισόδια του Ναυτικού με κινεζικά σκάφη και αεροσκάφη δεν είναι λίγα.

Πρώτο Θέμα 

*** Internet News ***