Τρίτη, 16 Αυγούστου 2016

Η Τουρκία ενδέχεται να παραχωρήσει τη βάση του Ιντσιρλίκ στη Ρωσία για επιχειρήσεις;

16-8-16Μια είδηση που ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας ΗΠΑ είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγο. Όπως μας πληροφορούν τα πρακτορεία Sputnik και RIA NOVOSTI η Τουρκία ενδέχεται να παραχωρήσει τη βάση του Ιντσιρλίκ στη Ρωσία για επιχειρήσεις.


Αυτό δήλωσε ο Igor Morozov μέλος του Ρωσικού κοινοβουλίου. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί με βάση παρόμοιες συμφωνίες που έγιναν για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης, όπως συνέβη στην περίπτωση της αεροπορικής βάσης Χαμαντάν του δυτικού Ιράν.Επίσης, ο Viktor Ozerov, μέλος της Επιτροπής Ομοσπονδίας Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας της Ρωσίας, δεν απέκλεισε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να προσφέρει τη χρήση της αεροπορικής βάσης  μετά την επίσκεψη συμφιλίωσης Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη εβδομάδα, όπου επιβεβαίωσε την υποστήριξη του στις προσπάθειες της Ρωσίας να πατάξει την τρομοκρατία στη Συρία.

«Δεν είναι εγγυημένο ότι η Ρωσία χρειάζεται την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ , αλλά μια τέτοια απόφαση μπορεί να θεωρηθεί ως πραγματική ετοιμότητα της Τουρκίας να συνεργαστεί με τη Ρωσία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία, και όχι μόνο στα λόγια», τόνισε ο Ozerov.

Υπενθυμίζουμε πως η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ ήταν σε χρήση από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στις προσπάθειες του συνασπισμού της ενάντια στο Daesh. 

Το ερώτημα είναι αν,όντως, τέθηκε τέτοιο θέμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης Πούτιν Ερντογάν ή αν η ρωσική διπλωματία παίζει το παιχνίδι της απέναντι στον ξεπεσμένο Σουλτάνο που χρειάζεται οπωσδήποτε την ρωσική στήριξη.


Geopolitics Editorial Team
*** Internet News ***