Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

Συνάντηση Ερντογάν Πούτιν- Σημεία αναφοράς.

9-8-16Μερικά σημεία αναφοράς για την συνάντηση Ερντογάν και Πούτιν καθαρά σε ισοζύγιο ασφαλείας και ισχύος.

Η προσέγγιση του Ερντογάν επί της ουσίας είναι κίνηση απελπισίας καθώς νιώθει τον παραγκωνισμό και την απομόνωση που έχει υποπέσει από τις Δυτικές κυβερνήσεις ενώ παράλληλα έχει ήδη φανεί πώς με το υποκινούμενο πραξικόπημα , ο χρόνος του σε εξουσία τίθεται σε περιορισμό. Ο ίδιος θέλει να πιέσει με αυτή του την κίνηση όμως δύσκολα θα αποφέρει κέρδη γιατί:1. Η Τουρκία είναι ακόμα χώρα του ΝΑΤΟ. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποσυρθεί διότι εύκολα τότε θα γίνει "τροφή" της Άρκτου που έτσι και αλλιώς δεν τους έχει σε υπόληψη και έχει και σοβαρά προβλήματα εθνικής φύσης σε Κριμαία και αλλού με Τουρκμένους.


2. Μια πιθανή αποχώρηση από το ΝΑΤΟ από Τουρκία, θα την φέρει αντιμέτωπη με το σύνολο των χωρών στην περιοχή (και με εμάς)... και το πιο δύσκολο;... πλέον μπορεί να γίνει στόχος διαμελισμού πολύ εύκολα. Ο Ερντογάν δεν είναι χαζός και δεν θα ρισκάρει ποτέ κάτι τέτοιο.

3. Ο Πούτιν έχει δείξει και στο παρελθόν πώς θα πάρει αυτό που θέλει χωρίς να δώσει σημαντικά ανταλλάγματα αν δεν θέλει. Η Τουρκία δεν είναι ο σύντροφος που αναζητεί αλλά σίγουρα έχει σοβαρά συμφέροντα εκεί. Οπότε θα υπάρξει μια πολύ εύθραυστη λυκοφιλία που όμως δύσκολα θα διατηρηθεί. Ειδικότερα όταν ο Ερντογάν αποστασιοποιείται από θέματα όπως αυτό της Κριμαίας αλλά και της Συρίας.

4. Το ομόδοξο είναι ανύπαρκτο στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ισλάμ και Ορθοδοξία δεν πάνε μαζί και μπορεί προσωρινά να υπάρξει λυκοφιλία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διατηρηθεί καθώς μεγάλο μέρος της δύναμης Πούτιν αλλά και Ερντογάν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα.

5. Ε.Ε. και ΗΠΑ. Μπορεί να θεωρούνται ως "satan" από τον Ερντογάν (όπως αναφέρεται και ο Χομεϊνί δηλαδή στο Ιράν, τυχαίο; )... όμως είναι και οι μόνες σοβαρές πηγές στήριξης για τον Ερντογάν στην χώρα του που έχει δεκάδες επιχειρήσεις με πολύ σοβαρές επενδύσεις από την Δύση. Μια περαιτέρω απομόνωση της Τουρκίας λόγω στενής σχέσης με Ρωσία θα είναι τελειωτικό χτύπημα... μην πιάσουμε κάν το θέμα εξοπλισμών.

Για όλο αυτό το σκεπτικό η Τουρκία είναι πλήρως εξαρτημένη από το ΝΑΤΟ και την Δύση και θεωρώ προσωπικά αδύνατον από πλευράς της να κάνει κάτι ουσιαστικό σήμερα σε Μόσχα.


Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***