Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016

Άρχισαν ξανά οι παραδόσεις γερμανικών όπλων στους Κούρδους του Ιράκ


18-8-16

Την επανέναρξη των παραδόσεων όπλων στον κουρδικό θύλακα του Ιράκ ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, αφού η κυβέρνηση της αυτόνομης επαρχίας του δεσμεύτηκε γραπτώς πως τα όπλα δεν θα καταλήξουν στη μαύρη αγορά.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας διευκρίνισε πως το Βερολίνο παρέδωσε 70 τόνους όπλων, συμπεριλαμβανομένων 1.500 τουφεκιών, 100 φορητών εκτοξευτήρων ρουκετών και τριών τεθωρακισμένων οχημάτων, στην περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν στην Αρμπίλ την Τρίτη.Η Γερμανία ανέστειλε τις παραδόσεις όπλων των Ιανουάριο, έπειτα από δημοσιεύματα σε ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία κάποια από τα όπλα που παραδόθηκαν στον κουρδικό θύλακα στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αργότερα διαπιστώθηκε πως πωλούνταν στη μαύρη αγορά.

Έρευνα που διεξήγαγε η κυβέρνηση της Αρμπίλ νωρίτερα φέτος κατέληξε στο πόρισμα ότι περίπου 30 από τα 28.000 όπλα που παρέδωσε η Γερμανία είτε πωλήθηκαν παράνομα είτε χάθηκαν. Οι κουρδικές Αρχές προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνάς τους.

Η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση υπέγραψε διακήρυξη με βάση την οποία τα όπλα που της παραδόθηκαν χθες δεν θα μεταπωληθούν.

Από το 2014, η Γερμανία έχει κάνει 30 παραδόσεις όπλων, η ποσότητα των οποίων ξεπερνά τους 2.000 τόνους, στην κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο.

Εξάλλου η ομοσπονδιακή κάτω βουλή της Γερμανίας, η Μπούντεσταγκ, συμφώνησε τον Ιανουάριο να αυξηθούν σε 150 (από 100) οι γερμανοί στρατιωτικοί οι οποίοι εκπαιδεύουν τις δυνάμεις των Πεσμεργκά.πηγή:ΑΠΕ, skai.gr

*** Internet News ***