Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

Γιλντιρίμ: «Απολύτως απαράδεκτη» η δημιουργία κουρδικού κρατιδίου στη Συρία

23-8-16Σαφές μήνυμα πως η Τουρκία θεωρεί «απολύτως απαράδεκτη» τη δημιουργία κουρδικού κρατιδίου στη βόρεια Συρία έστειλε ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ, τη στιγμή που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν νέους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των κούδρων ανταρτών που βρίσκονται στο συριακό έδαφος.


Η στάση της Τουρκίας είναι «πολύ καθαρή – δεν επιτρέπουμε στη Συρία να διαιρεθεί, διατηρούμε την εδαφική ακεραιότητά της και δεν επιτρέπουμε οποιοδήποτε σχηματισμό που θα δώσει πλεονεκτήματα σε οποιαδήποτε [εθνοτική] ομάδα», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα.

Λίγη ώρα αργότερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε θέσεις της κουρδικής αντάρτικης ομάδας PYD στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα θεωρεί το PYD τρομοκρατική ομάδα και βραχίονα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Συρία. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον διαχωρίζει τις δύο οργανώσεις και παρέχει συστηματικά στήριξη στο PYD, το οποίο μάχεται αποτελεσματικά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Τα τουρκικά πλήγματα εναντίον των Κούρδων έγιναν στην περιοχή Μαντζίμπ, πόλη την οποία οι Κούρδοι απελευθέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα από την κατοχή των τζιχαντιστών. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι περιμένει την απόσυρση των κούρδων μαχητών από την περιοχή, επικαλούμενη σχετική υπόσχεση των ΗΠΑ.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Γιλντιρίμ κάλεσε επίσης τις δυνάμεις που εμπλέκονται στον συριακό εμφύλιο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ιράν, να συνεργαστούν ώστε να γυρίσουν μία «νέα σελίδα» στην κρίση.

Ο Άσαντ θα μπορούσε να έχει ρόλο στη μεταβατική περίοδο στη Συρία
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να δεχτεί ένα ρόλο για τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου. Ο Γιλντιρίμ επέμεινε πάντως ότι ο Άσαντ δεν έχει καμία θέση στο μέλλον της Συρίας.


«Θα υπάρξουν συμβιβασμοί (μεταξύ Ερντογάν και Άσαντ) λόγω του κουρδικού ζητήματος», εκτιμά ο Νάσερ Μανσούρ σύμβουλος των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που εκδίωξαν το Ισλαμικό Xαλιφάτο από το οχυρό τους στο Μαντζίμπ στη βόρεια Συρία αυτό το μήνα. «Δεν ξέρω πού θα οδηγήσουν» τόνισε.

Η Τουρκία είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές των ανταρτών που αγωνίζονται για την ανατροπή του Άσαντ, και φιλοξενεί στα εδάφη της περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Αλλά η Άγκυρα ανησυχεί για την αυξανόμενη δύναμη των Κουρδικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και εναντιώνεται σε οποιεσδήποτε κινήσεις για κουρδική αυτονομία ή ανεξαρτησία. 


*** Internet News ***