Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

Συμφωνίες μετανάστευσης και με τη Βόρεια Αφρική επιθυμεί η Μέρκελ


Συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών κατά το πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία θα πρέπει να συνάψουν ΕΕ και χώρες της Βόρειας Αφρικής, προκειμένου ένα νέο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη, τόνισε την Τρίτη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Θα πρέπει να συνάψουμε παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες, grosso modo στη Βόρεια Αφρική, για να ελέγχουμε καλύτερα τις μεταναστευτικές οδούς στο κέντρο της Μεσογείου», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος στις εφημερίδες «Passauer Neue Presse» και «Ruhr Nachrichten».

«Τέτοιες συμφωνίες είναι επίσης προς το συμφέρον των ανθρώπων που διαφεύγουν», επισήμανε η Μέρκελ χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά τις χώρες που εννοεί, την ώρα που η Λιβύη, βυθισμένη στην αστάθεια από το 2011, έχει γίνει κεντρικό σημείο δράσης των διακινητών μεταναστών που έχουν στόχο τις ευρωπαϊκές ακτές.

Η συμφωνία με την Τουρκία προβλέπει ότι η χώρα θα δέχεται πίσω τους μετανάστες που φθάνουν παράνομα στην Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ οφείλει να καταβάλει τρία δισ. ευρώ για να βοηθήσει την Άγκυρα να βελτιώσει την υποδοχή των προσφύγων, με δυνατότητα να δοθεί και μια επόμενη βοήθεια ίδιου ύψους. Η ΕΕ δεσμεύθηκε επίσης, για κάθε Σύρο που στέλνει πίσω να «επανεγκαθιστά» έναν άλλον από την Τουρκία.

Η γερμανίδα καγκελάριος υπερασπίσθηκε άλλη μία φορά αυτή τη συμφωνία, της οποίας ήταν από τους πρωτεργάτες, και ζήτησε «να εργασθούμε» για να παραμείνει σε ισχύ, παρά τις τουρκοευρωπαϊκές εντάσεις και την εμπλοκή όσον αφορά την εξαίρεση των τούρκων πολιτών από το καθεστώς των θεωρήσεων εισόδου.

Εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της για τη βραδύτητα των Ευρωπαίων να κατανείμουν ανάμεσά τους 45.000 μετανάστες που έχουν αποκλειστεί στα ελληνομακεδονικά σύνορα, από τους οποίους μόνο 3.000 έχουν γίνει δεκτοί από άλλα κράτη - μέλη.

Ερωτηθείσα σχετικά με την ιστορική απόφαση, τη νύχτα της 4ης προς την 5η Σεπτεμβρίου 2015, να αφήσει να μπουν στη Γερμανία δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που ήταν αποκλεισμένοι στην Ουγγαρία, η καγκελάριος διατύπωσε την εκτίμηση πως η απόφαση αυτή «ήταν επιβεβλημένη» και «ήταν σωστή».

«Ήταν ανθρωπιστικό καθήκον μας να τους βοηθήσουμε και να αναλάβουμε τη φροντίδα τους», δήλωσε υπογραμμίζοντας την πεποίθησή της πως θα επιτευχθεί η ένταξη των 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων που έφθασαν το 2015 στη Γερμανία: «Παραμένω πεπεισμένη πως θα τα καταφέρουμε».

Η κυβέρνηση «έχει ήδη κάνει πολλά» και «θα κάνει περισσότερα» βελτιώνοντας τα μέσα επιτήρησης μέσω του Ίντερνετ, τη συνεργασία με τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και την επιτήρηση μέσω βιντεοκαμερών, κατέληξε η γερμανίδα καγκελάριος.

πηγή:in.gr 

*** Internet News ***