Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

Brexit: Οι προετοιμασίες.

29-8-16Επειδή ακόμα υπάρχει προφανώς η συζήτηση για το BREXIT και μάλιστα κάποιοι φέρουν ως αποδεικτικό ότι η ΜΒ δεν θα κάνει έξοδο, επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει καταθέσει αίτηση, να αναφέρω την άποψη μου για κάποια πράγματα όπως τα βλέπω από πλευράς διαχείρισης μιας και από οικονομία/μακροοικονομία δεν είμαι γνώστης.

1. Ένα κράτος όταν προσπαθεί να αποσυνδεθεί από μια εξαρτημένη και πολύπλοκη κατάσταση δεν βιάζεται ποτέ. Ό,τι και αν λένε οι άλλοι, όπως και αν πιέζουν. Ειδικά στο θέμα της Ε.Ε. που δεν υπάρχει και τρόπος εκδίωξης, μπορούν να φύγουν όποτε θελήσουν και είναι έτοιμοι. Αυτό το "Ελληναράδικο" που λένε εδώ "πάμε και ό,τι βγεί" δεν το κάνουν σοβαρά κράτη.

2. "Έτοιμοι" σημαίνει πώς έχουν ετοιμάσει κάποιες διάδοχες καταστάσεις σε οικονομία, παραγωγή, εθνική ασφάλεια κτλ.. αν αυτά δεν τα τελειώσουν, αίτηση δεν θα κάνουν.

3. Η ΜΒ έχει περάσει ψηφίσματα από τον κόσμο της και έχει αλλάξει πολιτική ηγεσία για αυτό τον λόγο. Παράλληλα αν δεν κάνει έξοδο για τον Α ή Β λόγο, τότε θα ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ να επιστρέψει με ταπεινωμένο γόητρο και κύρος, εκμηδενίζοντας έτσι κάθε ισχύ που έχει μέσα στην Ε.Ε. Με το σκεπτικό τώρα πώς στην ΜΒ, οι Άγγλοι δεν κοιτούν νούμερα και άλλα τέτοια (οι περισσότεροι) αλλά εμμένουν πώς είναι μια τάξη πάνω από τους άλλους στην Ευρώπη σαν έθνος (ρωτήστε Βρετανό στα ενδότερα της χώρας να πάρετε απάντηση) θεωρείται δεδομένη η έξοδος, αλλά συνάμα, όπως ανέφερα, θα θέλουν να έχουν και την απαραίτητη ισχύ.

4. Το ότι θα έχει ζημιά η ΜΒ σε οικονομία το θεωρούν δεδομένο (δεν είναι ο τομέας μου), αλλά από όσο λένε πάλι οι ίδιοι οικονομολόγοι, η μόνη χώρα που θα μπορούσε να κάνει έξοδο και να έχει δυνατότητα ανάκαμψης είναι η ΜΒ λόγω του CITY αλλά και της δυνατότητας να δραστηριοποιηθεί και πάλι η βιομηχανία τους.

Από εδώ και πέρα, καλό θα είναι επίσης να μην μπούμε καν στην διαδικασία σύγκρισης μεγεθών της ΜΒ με τα δικά μας και να αρχίσουμε σκέψεις του παραλόγου. Ειδικά όταν η χώρα των Βρετανών έχει σίγουρη στήριξη από ΗΠΑ ( αιώνια θα έλεγα! ) και σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει από κάποιες γειτονικές χώρες (πλην Ρωσίας αλλά αυτό ανάγεται σε άλλη κλίμακα με παγκόσμιο αντίκτυπο).

Οπότε, μην βιαζόμαστε και μην ξεχνάμε πώς σε τέτοια μεγέθη διαχείρισης δεν είναι σαν να υπογράφεις απλά ένα χαρτί και φεύγεις.Κάνεις προετοιμασία, υπολογίζεις τα πάντα και βγαίνεις με εκτιμώμενο ρίσκο, όχι με γιουρούσια και δημοψηφίσματα της πλάκας χωρίς ουσία και αντικείμενο. 


Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***