Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

Ένα επωφελές Brexit προσπαθεί να σχεδιάσει η Μέι
29-8-16


Αναλυτικό προσχέδιο για το πώς η βρετανική οικονομία θα επωφεληθεί του Brexit έχει ζητήσει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να της έχουν παραδώσει οι υπουργοί της πριν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του G20 που φιλοξενείται στο Χαντζού της Κίνας, στις 4-5 Σεπτεμβρίου.

Τις σχετικές πληροφορίες επικαλείται η εφημερίδα «The Sunday Telegraph», σύμφωνα με την οποία το σχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει την Τετάρτη στο Τσέκερς, στην επίσημη εξοχική πρωθυπουργική κατοικία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αν και η κίνηση αυτή δείχνει τη βούληση της Μέι να επιταχύνει τις διαδικασίες εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Πόσω μάλλον όταν το υπουργικό συμβούλιο είναι διχασμένο ως προς το Brexit, με πάνω από τα τρία τέταρτα των υπουργών να έχουν ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Τέτοια είναι η περίπτωση του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, που σύμφωνα με τη «Sunday Times» είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τα σχέδια των συναδέλφων του που θεωρούνται υπέρμαχοι της εξόδου.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η νούμερο ένα προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η διατήρηση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά για τον κλάδο χρηματοοικονομικών της χώρας, δηλαδή για το Σίτι του Λονδίνου.

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις καθώς και ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ είναι της άποψης ότι η χώρα πρέπει να χάσει αυτή την πρόσβαση προκειμένου να ικανοποιηθεί η δέσμευση Μέι για έξοδο από την ΕΕ και να επιβληθούν συνοριακοί έλεγχοι.

Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***