Τρίτη, 16 Αυγούστου 2016

Τουρκία: Κλείνει με δικαστική εντολή η φιλοκουρδική εφημερίδα Ozgur Gundem

16-8-16


Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την Τρίτη το κλείσιμο της αριστερής φιλοκουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem για «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας», υποστηρίζοντας πως η εν λόγω εφημερίδα ενήργησε ως «ντε φάκτο ειδησεογραφικό όργανο» της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), όπως δείχνουν δικαστικά έγγραφα.

Η Ozgur Gundem, η έντυπη έκδοση της οποίας έχει καθημερινή κυκλοφορία περίπου 7.500 φύλλων, επικεντρώνει στη σύγκρουση με τους κούρδους μαχητές στη νοτιοανατολική Τουρκία και από το 2014 οι τουρκικές αρχές έχουν διεξαγάγει δεκάδες έρευνες στα γραφεία της και της έχουν επιβάλει πρόστιμα, ενώ έχουν επίσης συλλάβει ανταποκριτές της.

Η εφημερίδα χρησιμοποιήθηκε «για να γίνει προπαγάνδα υπέρ του PKK και ενεργεί ως ντε φάκτο ειδησεογραφικό όργανό του», σύμφωνα με το έγγραφο του δικαστηρίου που είδε το Reuters.

Η Ozgur Gundem είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν κείμενα του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, καθώς και στήλες που υπέγραφαν κορυφαίοι διοικητές των ανταρτών.

Η Τουρκία έχει κλείσει περισσότερα από 130 μέσα ενημέρωσης μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον περασμένο μήνα, προκαλώντας ανησυχίες μεταξύ των δυτικών συμμάχων της και οργανώσεων για τα δικαιώματα αναφορικά με την επιδείνωση της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως το κλείσιμο της Ozgur Gundem ήταν το αποτέλεσμα δικαστικής εντολής και δεν σχετίζεται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι κατηγορούμενοι μπορούν να ασκήσουν έφεση, προσέθεσε ο αξιωματούχος.

πηγή:in.gr 

*** Internet News ***