Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016

Διαφορετικές απόψεις Ομπάμα-Χίλαρι για τη συμφωνία του ελεύθερου εμπορίου (TPP)


3-8-16


Σε απόσταση βρίσκονται οι απόψεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της υποψήφιας των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών, Χίλαρι Κλίντον, αναφορικά με το ζήτημα της διεθνούς συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου (TPP).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά τη Σύμπραξη των χωρών του Ειρηνικού (TPP), μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην οποία εναντιώνονται η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον και άλλα στελέχη του κόμματος, κρίνοντας ότι το ζήτημα έχει γίνει προεκλογικό.

Ο Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι «αφού τελειώσουν οι εκλογές και καθίσει η σκόνη, θα δοθεί περισσότερη προσοχή στα πραγματικά γεγονότα όσον αφορά τη συμφωνία και δεν θα χρησιμοποιείται για πολιτικούς συμβολισμούς ή πολιτικό ποδόσφαιρο», κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιεν Λουνγκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε δηλώσεις και για την ενεργοποίηση του στρατού στη Λιβύη, λέγοντας πως είναι προς όφελος της εθνικής ασφάλειας της χώρας του να υποστηριχθεί ο αγώνας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, μία ημέρα αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εκεί.

Στόχος των επιδρομών είναι να βοηθηθούν οι λιβυκές δυνάμεις ώστε να μπορέσουν να «τελειώσουν τη δουλειά» στη σύγκρουση με τους τζιχαντιστές και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη, είπε ο Ομπάμα. Η έλλειψη σταθερότητας στο Ιράκ και στη Συρία «συνέβαλε να ενταθούν ορισμένες προκλήσεις», όπως «η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.
«Συνεργαζόμαστε μαζί τους για να εξασφαλίσουμε ότι το ΙΚ δεν θα αποκτήσει ένα προπύργιο στη Λιβύη», είπε ακόμα ο Ομπάμα.

Λιβυκές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις προέλασαν σήμερα στο κέντρο της Σύρτης, της πόλης που αποτελεί το βασικό προπύργιο του ΙΚ στη Λιβύη, 450 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές, που γίνονται παράλληλα στόχος αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών.
Ο Ομπάμα είπε ότι οι χθεσινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί αποφασίστηκε να γίνουν «κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης» της Λιβύης. Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν «περίπου επτά πλήγματα» από αέρος στη Σύρτη.

*** Internet News ***