Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

Η μάχη της Μοσούλης προ Πυλών. YPG και DAESH με τα όπλα ανά χείρας.

30.8.2016
κομβόι με τον Ιρακινό υπουργό Άμυνας Khaled al-Obeidi  σε πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά μαχητών του Ισλαμικού Κράτους,  στην έρημο Σαμάρα στο Ιράκ. Hadi Mizban / AP


Η μεγαλύτερη μάχη στο Ιράκ προ των πυλών.

Στην Μοσούλη πλέον έχουν συγκεντρωθεί ικανές δυνάμεις για την κατάληψη της και έχουν λάβει τις θέσεις απέναντι στο DAESH που βρίσκεται περικυκλωμένο εντός αυτής.


Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές , οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν 415 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Peshmerga στην περιοχή ενώ σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές πάντα οι δυνάμεις στην περιοχή και η κατάσταση έχουν ως εξής.

- Δύο ταξιαρχίες της Peshmerga θα λάβουν εξοπλισμό και θα κάνουν την επίθεση κατά της πόλης.
- Μία μεραρχία ( !! ) ιρακινών δυνάμεων με υποστήριξη Αμερικανικών στρατιωτικών θα λειτουργήσουν περιοριστικά και με πυρά πυροβολικού.
- Άγνωστος αριθμός Javellin συστημάτων έχει δοθεί σε Κούρδους για την ανατίναξη κάθε είδους οχήματος των Ισλαμιστών.
- Ομάδα ακροβολιστών ήδη έχει αρχίσει και σκορπά τρόμο στις τάξεις των Ισλαμιστών αυξάνοντας δραματικά τις απώλειες τους.
- Ειδικές ομάδες ανίχνευσης έχουν ήδη ξεκινήσει εκκαθαρίσεις των δρόμων από IED και άλλα συναφή εκρηκτικά.
- Ομάδες εντός της πόλης (αντίσταση) έχει προχωρήσει σε δολιοφθορές και ψυχολογικά μηνύματα σε τοίχους κατά των Ισλαμιστών.

Παρόλα αυτά φαίνεται πώς η κατάληψη της Μοσούλης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ήδη ο Μπαρζανί εκφράζει τις ανησυχίες του τόσο για την αποτελεσματικότητα μιας επίθεσης και πώς χρειάζεται παραπάνω εξοπλισμό από όσο του έχει διατεθεί ενώ υπογραμμίζει το πρόβλημα πώς οι Ισλαμιστές είναι και αυτοί άρτια εξοπλισμένοι λόγω των καταλήψεων και λεηλασιών των αποθηκών του Ιρακινού στρατού. Αποθήκες που περιείχαν τόνους υλικού/εξοπλισμού και οχήματα (κυρίως Hummer) που είχαν μείνει από τον Αμερικανικό στρατό.

Την ίδια στιγμή εγείρονται ερωτήματα για την μετέπειτα κατάσταση καθώς οι ισορροπίες ισχύος αν καταληφθεί από τους Κούρδους η Μοσούλη, θα αλλάξουν δραματικά υπέρ τους και αυτό προβληματίζει την Ιρακινή κυβέρνηση αλλά και τις άλλες μειονότητες. Ειδική αναφορά γίνεται στην Σουνιτική κοινότητα και τις διαφορές της με τις υπόλοιπες εντός του Ιράκ, αλλά και στην πιθανότητα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον μια άλλη τρομοκρατική Σουνιτική οργάνωση να επιτεθεί, αν δεν λυθεί τώρα το πρόβλημα αυτό που βασανίζει το Ιράκ από την πτώση του Σαντάμ και μετά.

Όλα αυτά όμως δεν δείχνουν ικανά να ανατρέψουν την χρονική πορεία της επίθεσης κατά της Μοσούλης όπου σύμφωνα με το Πεντάγωνο , υπολογίζεται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας και του εκάστοτε αρθρογράφου.

*** Internet News ***