Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΗΠΑ: Κατηγορίες σε 110 άτομα για εμπλοκή με το DAESH


13-9-16

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζον Κάρλιν δήλωσε  πως από τα τέλη του 2013 σε περισσότερους από 110 ανθρώπους έχουν απαγγελθεί δημοσίως κατηγορίες από ομοσπονδιακά δικαστήρια για σχέσεις τους με την οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Ο Κάρλιν, σε σχόλια του προς τους δημοσιογράφους, τόνισε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χρειάζεται τους αμερικανούς πολίτες να είναι πιο ενεργητικοί στην ειδοποίηση των ομοσπονδιακών αρχών όταν αντιλαμβάνονται ότι κάποιο άτομο δείχνει στήριξη σε ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το DAESH.

Σε πάνω από το 80% των υποθέσεων για σχέσεις με το Ισλαμικό Χαλιφάτο, όπου ασκήθηκαν διώξεις από το 2013, κάποιο μέλος της κοινότητας που ανήκε το κατηγορούμενο πρόσωπο, πίστευε πως είχε γίνει μάρτυρας της δραστηριότητας για την οποία ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε, σύμφωνα με τον Κάρλιν. Σε περισσότερες από τις μισές υποθέσεις οι αυτόπτες μάρτυρες δεν κατήγγειλαν στις αρχές τίποτε.

Πολλοί από τους υποστηρικτές του Ισλαμικού 
Χαλιφάτου στους οποίους ασκήθηκαν διώξεις από το 2013 κατηγορήθηκαν με βάση το νόμο περί "υλικής υποστήριξης", που απαγορεύει την παροχή στήριξης σε αλλοδαπές, χαρακτηρισμένες τρομοκρατικές, οργανώσεις. Καμία οργάνωση εντός των ΗΠΑ δεν έχει αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε πως θα ήταν "επικίνδυνη" η ποινικοποίηση της υποστήριξης σε συγκεκριμένες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, καθώς αυτό θα παραβίαζε τις πολιτικές ελευθερίες των αμερικάνων πολιτών.

Πρόσθεσε όμως ότι "μπορεί να αξίζει" η μελέτη ενός νέου νομοθετήματος που θα αυξάνει τις ποινές για τα άτομα που διαπράττουν πράξεις βίας με γνώμονα εξτρεμιστικές ιδεολογίες που έχουν την βάση τους στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επέβαλε ποινές σε 60 ανθρώπους τον περασμένο χρόνο, τον μεγαλύτερο αριθμό ετησίως που έχει καταγραφεί. Ο αριθμός των συλληφθέντων αυτό το έτος είναι μικρότερος από αυτόν του περασμένου έτους.


Πηγή:skai.gr, ΑΠΕ 

*** Internet News ***