Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας -- 30.9.201630.9.2016

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας


Πληροφορίες φέρνουν χώρες όπως η Σ.Αραβία και το Κατάρ να εξοπλίζουν τους "αντάρτες" στην Συρία με αντιαρματικά και φορητούς πυραύλους αεράμυνας στο Χαλέπι. Πηγές αναφέρουν πώς αυτό γίνεται με τις "ευλογίες" των ΗΠΑ που απλά κάνουν τα στραβά μάτια, καθώς ο εξοπλισμός συνεχίζεται. Η πράξη αυτή λογίζεται από αρκετούς ως προσπάθεια δημιουργίας αμυντικού τοίχους απέναντι στις προθέσεις Ρώσων και δυνάμεων του Άσσαντ να καταλάβουν το Χαλέπι.

Σε σύλληψη του Nehat Thaci διευθυντή αστυνομίας περιοχής της Mitrovica του Κοσσόβου, προχώρησε η Σερβία με κατηγορίες περί τρομοκρατίας. Το Κόσσοβο έχει αντιδράσει επίσημα και ζητάει μέσα από την υπηρεσία EULEX της ΕΕ να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις άμεσα από την κυβέρνηση της Σερβίας καθώς δεν έχουν δοθεί διευκρινήσεις για την κατηγορία. Ο παραπάνω διευθυντής είναι αξιωματικός της πρώην Αλβανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης KLA, όπου η Σερβία έχει περάσει στην λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων.

Στις ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει οι εκλογές με τις πρώτες ψήφους (ballots) να έρχονται από τις πολιτείες της Τζόρτζια και Φλόριντα. Μέχρι στιγμής αν και το δείγμα είναι πάρα πολύ μικρό, φαίνεται πώς η Κλίντον προηγείται σε αρκετές περιοχές. Να ενημερώσουμε πώς το σύστημα εκλογών των ΗΠΑ έχει την δυνατότητα αποδοχής ψήφων μέσω ταχυδρομείου με ειδική διαδικασία (ballots) που μπορεί να φτάσει σαν μέγεθος και το 40% του εκλογικού σώματος και έχει και τον κλασσικό τρόπο ψηφοφορίας που γίνεται την ημέρα των εκλογών και χρειάζεται φυσική παρουσία. Το όλο σύστημα παρότι δημιουργήθηκε για να μετέχουν εκείνοι που δεν μπορούν για κάποιο λόγο να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως, εντούτοις έχει πάρει διαστάσεις για όλες τις ΗΠΑ (και εκτός αυτών), με αποτέλεσμα πολλοί να το θεωρούν ως μια διαδικασία που επηρρεάζει τις εκλογές αφού η προεκλογική περίοδος είναι ακόμα εν ενεργεία. Την ίδια στιγμή στο ABC υπήρξαν πληροφορίες πώς ήδη 4 συστήματα έχουν βεβαιωθεί οτι έχουν παραβιαστεί από επιθέσεις hackers με ΙΡ να δείχνουν Ρωσία. Στο σύνολο ελέγχονται 20 συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Την εκ προοιμίου παραδοχή ήττας φαίνεται να αποδέχεται το DAESH  σε Μοσούλη καθώς ήδη έχει ξεκινήσει να κατηγορεί τους τζιχαντιστές που κάθονται σπίτι τους και δεν πάνε να πολεμήσουν τους άπιστους αφού "μόνο μερικές εκατοντάδες Μουτζαχεντίν δεν μπορούν να τους σταματήσουν".

Σύμφωνα με τις Γαλλικές Αρχές πάνω από 10 τρομοκρατικές επιθέσεις από την ημέρα της επίθεσης στην Βαστίλλη έχουν αποτραπεί από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Μερικές από αυτές είχαν στόχους σχολεία, αθλητικές εκδηλώσεις και ναούς. Παράλληλα πάνω από 70 υποθέσεις υπόπτων έχουν ερευνηθεί και είναι στα αρχεία των υπηρεσιών της χώρας σε σχέση με τρομοκρατία από τις 14/7 που εκδηλώθηκε η τότε επίθεση.

Οι δηλώσεις του επιτρόπου Χάν για τους ισχυρισμούς της Αλβανίας περί Τσαμουριάς , προκάλεσε άμεση και έντονη αντίδραση από το ΥΠΕΞ Ελλάδος , αποκαλώντας τον επίτροπο ψεύτη και υποστηρικτή των Αλβανών. Η ΕΕ μέσω επίσημου εκπροσώπου περιορίστηκε στο να αναφέρει πώς οι αξιωματούχοι της Ένωσης δεν πρέπει να λαμβάνουν θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς σε διακρατικές διενέξεις τέτοιων θεμάτων, καλύπτοντας εν μέρει τον επίτροπο.
 

Την αύξηση αντιδράσεων και πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων φοβούνται στο Αμμάν της Ιορδανίας, μετά την προχθεσινή συμφωνία με Ισραήλ σε θέματα ενέργειας και άλλων σχέσεων.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας

*** Internet News ***