Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

Σύνοδος ασφαλείας χωρών ΕΜΕΑ στην Ρόδο (9.9.2016). Σκέψεις και προτάσεις.7.9.2016

Αν μου επιτρέπεται η κριτική βάσει σκέψεων που αφορούν το ισοζύγιο ισχύος στην περιοχή, μερικές σύντομες παρατηρήσεις στα όσα έχουν ειπωθεί και πρόκειται να γίνουν στην σύνοδο ασφαλείας των χωρών της ΕΜΕΑ που θα γίνει στις 9.9.2016 στην Ρόδο.


1. Αρχικά να αναφέρω πώς είναι σωστή η επιλογή της Ρόδου καθώς προσδίδει συμβολισμό ισχυρής κρατικής παρουσίας της χώρας μας ακόμα και στα πιο νότια άκρα της , ειδικά απέναντι σε κακές επιβουλές γειτόνων.

2. Ορθή θεωρώ και την σκέψη της τριγωνικής (τετράγωνης κατ΄εμέ) συμμαχίας με Ισραήλ και Αίγυπτο (προσθέτω και Κύπρο εδώ). Ορθή θεωρώ επίσης και τη προσπάθεια σύσφιξης σχέσεων και δικτύων σε όλα τα επίπεδα (υπουργεία και υπηρεσίες).

Στη συνέχεια  μερικές, θέλω να πιστεύω, εποικοδομητικές παρατηρήσεις:

1.
Είναι σημαντικό να κατανοηθεί πώς η Ελλάδα αν θέλει τριγωνικές συμμαχίες πρέπει να ορίσει και πολύ σοβαρά θέματα συμμαχιών και σε στρατιωτικό επίπεδο και ας το απορρίπτει έμεσα ο κ. Κοτζιάς με δηλώσεις στην συνέντευξη του (συνέντευξη εδώ). Πολιτική και διπλωματία άνευ ισχύος είναι κενές περιεχομένου. Είναι σημαντικό να συμμετάσχει σε όλο αυτό και το ΥΠΑΜ και να δημιουργηθεί μια συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο που θα εκφραστεί ακόμα και μέσα από το ΝΑΤΟ καθώς όλες οι παραπάνω χώρες είναι φίλιες προς αυτό (αν και οχι μέλη του).

2. Η Ελλάδα επέστρεψε μεν στα Βαλκάνια όπως αναφέρει ο ΥΠΕΞ, αλλά με μεγάλες απώλειες ισχύος και με χώρες που έμπρακτα πλέον αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της (Αλβανία, πΓΔΤΜ) ενώ έχει και χώρα εξ ανατολάς που συνεχώς παρενοχλεί και δημιουργεί θέματα με ροές μεταναστών προς πολιτική εκμετάλλευση και πίεση τόσο μεταξύ μας, όσο και προς την Ε.Ε. Η δημιουργία δικτύων και καναλιών επικοινωνίας με τις χώρες αυτές προϋποθέτει την ικανότητα αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας να επανέρθει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Καμία χώρα που προσήρθε σε τραπέζι συναλλαγών και διαπραγματεύσεων με χαμηλή ισχύ, δεν κέρδισε κάτι παραπάνω.

Στην δική μας περίπτωση, η εικόνα μας διπλωματικά εδώ και πολύ καιρό έχει αμαυρωθεί από ατυχείς και αφελείς κινήσεις. Οικονομικά δηλώνουμε πλήρη εξάρτηση πλέον ενώ και στρατιωτικά, δυστυχώς, η πορεία είναι φθίνουσα σε υλικό/εξοπλισμό και καινοτομίες τεχνολογικές.

Οπότε θα είναι σημαντικό κατά την άποψη μου , πριν καν προχωρήσουμε σε μια πολιτιστική διπλωματική κίνηση, να υπάρχει μια συνοδεία εξίσου σημαντική σε τομείς που σήμερα η χώρα χωλαίνει επικίνδυνα.

Σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία να γίνει το πρώτο συνέδριο ασφαλείας και συνεργασίας με χώρες της ΕΜΕΑ (και όχι μόνο) είναι θετική, αλλά για να έχει και επωφελή αποτελέσματα χρειάζεται κάποιο σχέδιο στρατηγικής και τακτικές που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουν φανεί ή δεν έχουν δείξει προσδωκόμενα αποτελέσματα για την Ελλάδα.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

*** Internet News ***