Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Κλειστή η πρεσβεία της Γερμανίας στην Τουρκία - Φόβους τρομοκρατικού χτυπήματος επικαλειται η Bild

15-9-16

Η Γερμανία προχώρησε σε προσωρινό κλείσιμο της πρεσβείας της στην Τουρκία με την Bild να κάνει λόγο για φόβους νέου τρομοκρατικού χτυπήματος. 


Πέρα από την πρεσβεία οι γερμανικές αρχές έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο όλων των προξενικών γραφείων στην τουρκική επικράτεια αλλά και ενός γερμανικού σχολείου.

Σημειώνεται πως σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Bild στις 9 Σεπτεμβρίου είχε προαναγγείλει τη συγκεκριμένη εξέλιξη αναφέροντας πως πρόκειται για λήψη έκτακτων μέτρων από τη Γερμανία καθώς υπάρχουν φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα.

Στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter η γερμανική πρεσβεία ενημερώνει το κοινό πως από τις 12 μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου η πρεσβεία στην Τουρκία θα παρέχει στους γερμανούς υπηκόους περιορισμένες υπηρεσίες χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το υπουργείο εξωτερικών της Γερμανίας δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και ο εκπρόσωπός του δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά σε ερώτημα του Associated Press.Τουρκία: Ιδιαίτερα προκλητικό το εξώφυλλο του Der Spiegel

Στο μεταξύ οι σχέσεις των δυο χωρών είναι τεταμένες καθώς η Άγκυρα χαρακτήρισε "Ιδιαίτερα προκλητική"την ειδική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφόρησε προχθές και παρουσιάζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σαν δικτάτορα.

Το τεύχος του περιοδικού που είναι αφιερωμένο στην Τουρκία  στο εξώφυλλό του φέρει τον τίτλο "Μια χώρα χάνει την ελευθερία της".

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει ότι το τεύχος αυτό αντικατοπτρίζει μια "διαστρεβλωμένη και προκατειλλημένη" εικόνα της χώρας.

Στο εξώφυλλο εικονίζεται ο πρόεδρος Ερντογάν, απαθής, με γυαλιά ηλίου. Στο βάθος διακρίνονται οι δύο μιναρέδες ενός γνωστού τζαμιού της Κωνσταντινούπολης που, χάρη στο φωτομοντάζ, έχουν μεταμορφωθεί σε πυραύλους έτοιμους προς εκτόξευση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς χαρακτήρισε "ιδιαίτερα προκλητικό" το εξώφυλλο αυτό, ιδίως επειδή κυκλόφορησε τη στιγμή που η Τουρκία γιόρταζε το μουσουλμανικό Εΐντ αλ Άντχα, τη Γιορτή της Θυσίας. Για τον εκπρόσωπο, το περιοδικό επιδίωξε να μεταφέρει "μια αρνητική εικόνα, όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και του Ισλάμ επίσης".

Η κάλυψη του γερμανικού περιοδικού των ειδήσεων από την Τουρκία είχε προκαλέσει τριβές και στο παρελθόν. Τον περασμένο Μάρτιο ο ανταποκριτής του Der Spiegel στη χώρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα επειδή δεν ανανεώθηκε η άδεια εργασίας του.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο είναι τεταμένες εδώ και πολλές εβδομάδες, ιδίως μετά την υιοθέτηση από το γερμανικό κοινοβούλιο μιας απόφασης που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και τις απειλές της Τουρκίας να αναστείλει τη συμφωνία με την ΕΕ για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Στις αρχές Αυγούστου η Τουρκία κάλεσε για εξηγήσεις τον Γερμανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα, αφού οι γερμανικές αρχές απαγόρευσαν στον πρόεδρο Ερντογάν να μιλήσει μέσω βίντεο σε μια διαδήλωση υποστηρικτών του στην Κολονία.


Πηγή:skai.gr, ΑΠΕ

*** Internet News ***